Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zdravotne ťažko postihnuté ženy vyrábajú originálne darčekové predmety

Autorkou a realizátorkou odvážnej myšlienky zriadenia chránenej dielne je Janka Badáňová, bývalá zamestnankyňa úradu práce.

Liptovský Hrádok 12. januára (TASR) – Už vyše roka vyrába liptovskohrádocká chránená dielňa Prvosienka originálne šité darčekové predmety a suveníry. Možnosť sebarealizácie, ale aj vítaného prilepšenia neveľkých príjmov poskytuje aktuálne už štyrom ženám s ťažkým zdravotným postihnutím.

Autorkou a realizátorkou odvážnej myšlienky zriadenia chránenej dielne je Janka Badáňová, bývalá zamestnankyňa úradu práce, v súčasnosti sociálna pracovníčka zaoberajúca sa poradenstvom zdravotne a dlhodobo nezamestnaným ľuďom. „Chcela som im nejako pomôcť a zúročiť tak nadobudnuté skúsenosti,“ uviedla pre TASR.

„Podarilo sa mi získať pekné priestory, tak som sa to rozhodla skúsiť a napriek všetkým prekážkam neľutujem toto rozhodnutie. Oslovila som zopár vhodných adeptiek o takúto prácu, z ktorých sa postupne kryštalizuje dobre fungujúci tím. Dostávame sa do povedomia, záujem o naše produkty rastie. Dôraz kladieme na ich originalitu, čo si žiada zapojenie fantázie a kreativity,“ vysvetlila Badáňová.

Neskrýva ambíciu rozšíriť kapacity chránenej dielne a počet zamestnancov, aby túto vzácnu príležitosť dostali viacerí. „Podmienkou je viac zákaziek, lebo oveľa dôležitejšie ako niečo kvalitne vyrobiť je následne to predať. Veľmi nám pomáhajú väčšie objednávky od miestnych firiem, s propagáciou nám pomáha aj mesto,“ kvitovala s tým, že prakticky celý zisk investuje späť do rozvoja chránenej dielne.

Zároveň sa posťažovala na chystané zmeny zákona o zamestnanosti. „Ak prejdú v navrhovanej podobe, citeľne sa dotknú práve chránených dielní, napríklad v znížení štátnej podpory. Súhlasím, že si treba posvietiť na tých, ktorí zneužívajú ich postavenie, no bude smutné, keď na tieto opatrenia doplatia predovšetkým tí, ktorí sa naozaj poctivo snažia,“ dodala riaditeľka chránenej dielne Prvosienka.