Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Zdravotníci z Bánoviec darovali krv

Na snímke skúmavky s krvou počas darovania krvi v priestoroch Národnej transfúznej služby SR – pracovisko UNB Ružinov 19. novembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Sanitári, zdravotné sestry a záchranári z nemocnice v Bánovciach nad Bebravou sa zapojili v stredu (27.7.) do Letnej kvapky krvi. Zdravotníkov podporili aj ich rodinní príslušníci.

Bánovce nad Bebravou 28. júla (TASR) – Sanitári, zdravotné sestry a záchranári z nemocnice v Bánovciach nad Bebravou sa zapojili v stredu (27.7.) do Letnej kvapky krvi. Zdravotníkov podporili aj ich rodinní príslušníci.

Ako TASR informovala Mina Bobocká, riaditeľka Nemocnice Bánovce – 3. súkromnej nemocnice riadenej skupinou Agel, partnerom odberu primárne určeného pre zdravotníkov, bola Transfúzna služba Slovenskej republiky. Cieľom bolo aj uprostred leta pomáhať chorým.

"Životodarnej tekutiny nikdy nie je dosť. Potreba darovania krvi má nevyčísliteľné rozmery, pretože sú na ňu odkázaní pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek. Darovaná krv je nenahraditeľná i pri nehodách a mimoriadnych situáciách. Sme veľmi radi, že sme podporili túto akciu v priestoroch nášho zdravotníckeho zariadenia. Už teraz môžeme povedať, že plánujeme ďalšiu akciu s dobrovoľnými darcami. Poďakovanie patrí Martine Birskej z našej nemocnice a zdravotníkom z odberného centra v Trenčíne za organizáciu," uviedla Bobocká.

Celý priebeh darovania trvá od registrácie po záverečný odchod podľa nej približne hodinu. Priamy odber päť až 15 minút, darca odovzdá 450 mililitrov krvi. "Na organizovanom odbere sa môže zúčastniť každý, kto je zdravý, má od 18 do 60 rokov a hmotnosť viac ako 50 kilogramov. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky," doplnila riaditeľka.