Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Združenie turčianskych muzikantov chce oživiť záujem o ľudovú kultúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Projekt dedovizeň z TURCA podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Martin 13. októbra (TASR) - Združenie turčianskych muzikantov (ZTUM) chce oživiť záujem o tradičnú ľudovú kultúru Turca a rozvíjať ho u širokej laickej verejnosti. Pripravilo preto projekt pod názvom dedovizeň z TURCA. TASR o tom informovala tajomníčka ZTUM Monika Ondrušová.

"Pre tých najmenších, pre predškolákov, prináša projekt vzdelávacie aktivity a tvorivé dielne pod názvom Turiec očami detí. Založené sú na pripomínaní si tradícií spojených s naším regiónom a na ich originálnom približovaní prostredníctvom cyklov edukačných aktivít na témy: Príroda Turca, Remeslá, Dni, keď vyčíňajú strigy," načrtla Ondrušová.

Projektové aktivity sa začali koncom septembra cyklom Príroda Turca v Materskej škole (MŠ) J. Lettricha a MŠ Tajovského v Martine. "Lektorky prostredníctvom prezentácie s malými Turčanmi navštívili Šútovo, známe najmä vďaka Šútovskému vodopádu, ktorý je so svojou výškou 38 metrov štvrtým najvyšším vodopádom na Slovensku," priblížila Ondrušová.

Deti podľa nej zavítali aj do známej historickej obce Blatnica, ktorá je obľúbeným východiskom pre prechádzky Gaderskou dolinou a Blatnickou dolinou, či na túry do Veľkej Fatry. "Kráčajúc Gaderskou dolinou, cestou okolo vodného mlynčekova, prišli až k tesnej skalnej zúženine s názvom Čertova brána. Predškoláci sa vôbec nebáli, nazreli i do našich tmavých lesov, kde žijú veľké šelmy, ktoré sa tiež stali námetom výtvarných prác zúčastnených malých Turčanov," dodala.

Projekt dedovizeň z TURCA podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Pokračovať bude počas októbra vzdelávacími aktivitami na tému Remeslá.