Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zelené opatrenia v Medzibodroží prispejú k záchrane mokradí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Remiáš

Optimalizácia vodného hospodárstva v oblasti Medzibodrožia podporí záchranu biodiverzity, vzácnych druhov vegetácie a živočíchov aj zachovanie genofondu rýb v danom území so zvýšeným stupňom ochrany.

Streda nad Bodrogom 13. februára (TASR) - Obnovou stavidiel vodných kanálov a ďalšími technickými opatreniami podporí Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) oživenie vysychajúcich mokradí na území Východoslovenskej nížiny. Štátny podnik tým prispeje k ochrane ohrozených vtáčích druhov bučiaka veľkého a chochlačky bielookej, ktorú v Medzibodroží vykonáva Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS/BirdLife Slovensko).

Optimalizácia vodného hospodárstva v oblasti Medzibodrožia podporí záchranu biodiverzity, vzácnych druhov vegetácie a živočíchov, ako aj zachovanie genofondu rýb v danom území so zvýšeným stupňom ochrany. "Takéto 'zelené' vodohospodárske opatrenia sú veľmi dôležité v boji proti suchu, ktorému musíme čeliť pod vplyvom zmeny klímy," uviedol v piatok (12.2.) v Strede nad Bodrogom (okr. Trebišov) štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz. Dodal, že v tejto časti Slovenska kedysi vznikla sústava odvodňovacích kanálov na vysúšanie pozemkov z dôvodu intenzívneho pestovania poľnohospodárskych plodín, ktoré sa však v posledných desaťročiach výrazne obmedzilo, a tým sa zmenili aj požiadavky na hospodárenie s vodou.

V súčasnosti sústava kanálov slúži na odvádzanie vnútorných vôd a ochranu pred povodňami. "Toto musí byť zachované aj pri zmene vodného režimu. Nevyhnutné bude intenzívne monitorovanie hladiny vnútorných vôd. Vytypované sú viaceré lokality, kde treba vykonať technické opatrenia," konštatoval generálny riaditeľ SVP Marián Supek. Ako ďalej uviedol, pri obci Somotor v časti mŕtveho ramena Bodrogu by išlo o vytvorenie zemnej hrádze so zabudovaným stavidlom. Potrebné je aj obnoviť stavidlo Tice. Pri zvýšených vodných stavoch je možné dopĺňať vodu do mokradí aj priamo z toku Bodrog cez obtokové stavidlá na čerpacej stanici v Strede nad Bodrogom, ako i cez hrádzový priepust na ľavobrežnej hrádzi Bodrogu v lokalite Véč.

Ďalšími plánovanými zásahmi, ako sú miestne prehĺbenie koryta, resp. rekonštrukcia rúrových priepustov, by sa vylepšilo prúdenie do odľahlejších častí ramennej sústavy. Počíta sa aj s vybudovaním stavidla na Východnom leleskom kanáli pri moste za obcou Solnička. "Reguláciu hladiny na jazere Veľká Krčava by bolo možné zabezpečiť vybudovaním stavidla v hraničnom pásme s Maďarskom v lokalite Čierny most," doplnila návrh na úpravu vodného režimu riaditeľka Správy povodia Bodrogu SVP Eva Kolesárová. Tento zámer bol navrhnutý do strategickej prípravy Operačného programu cezhraničnej spolupráce Maďarsko – Slovenská republika pre obdobie 2014-2020.

"Bez podpory ministerstva životného prostredia a vedenia vodohospodárskeho podniku nedokážeme tieto opatrenia robiť," konštatoval realizátor projektu ochrany ohrozených vtáčích druhov Matej Repel z SOS/BirdLife Slovensko. Zároveň dodal, že nie je jednoduché usporiadať v území vlastnícke a užívateľské vzťahy k pozemkom, a náročná je i príprava podkladov a získanie všetkých súhlasov dotknutých orgánov, avšak počítajú s pomocou a ústretovosťou zúčastnených orgánov.

Ako TASR informovala Mária Grebeňová-Laczová z SVP, piatkové rokovanie o obnove vodného režimu na pôde Čerpacej stanice Streda nad Bodrogom zorganizoval správca vodných tokov SVP, odštepný závod Košice. Účastníkmi boli aj predstavitelia samospráv okolitých obcí, Štátnej ochrany prírody SR či Slovenského rybárskeho zväzu.