Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Zelenú kocku na Hodžovom námestí nedokončia v lete, ako plánovali

Zelená kocka alebo Green Cube nesie svoj názov najmä preto, že ju obrastú popínavé rastliny.

Bratislava 6. júna (TASR) – Polyfunkčný sklenený dom Zelená kocka, ktorý v novembri minulého roka začali stavať medzi Tatracentrom a hotelom Crown Plaza v Bratislave, nedokončia v lete, ako plánovali.

"S dostavbou sa počíta v druhej polovici roka," povedala pre TASR mediálna zástupkyňa projektu Mária Adamová. Stavba trojpodlažnej budovy mala trvať sedem mesiacov, počas tohto obdobia práce obmedzujú peších aj MHD.

Spomalenie stavby podľa Adamovej zapríčinili technologické obmedzenia, ktoré spôsobili vonkajšie teploty v zimných mesiacoch. "Nemalo by to však stavbu výrazne predĺžiť," poznamenala s tým, že v súčasnosti investor rokuje s jednotlivými záujemcami o dispozičnom riešení vnútorných priestorov. "Tie je zatiaľ možné upravovať na základe individuálnych požiadaviek," dodala.

Zelená kocka alebo Green Cube nesie svoj názov najmä preto, že ju obrastú popínavé rastliny. Z vonkajšej strany budovy sú totiž priamo súčasťou konštrukcie masívne črepníky. Stavba má tak podľa Adamovej vytvoriť živú bránu v smere k Prezidentskému palácu a vyplniť prázdny priestor medzi budovou Tatracentra a hotelom Crown Plaza. "Medzera je príliš úzka na výstavbu kamenného domu," odôvodnila. Objekt by mal podľa nej tiež vyriešiť súčasné komunikačné problémy rozdielnych úrovní Poštovej ulice a Hodžovho námestia.

Stavebné práce od novembra obmedzujú chodcov aj cestujúcich v mestskej hromadnej doprave. Zastávku preložili o približne 20 metrov smerom pred hotel Crown Plaza a z bezpečnostných dôvodov uzatvorili napríklad chodník pre peších zo strany Hodžovho námestia. "Stavba dotvorí zastávku MHD a zabezpečí jej komfortné zastrešenie," poznamenala Adamová.

Stavba, do ktorej spoločnosť už investovala 2,1 milióna eur, stojí na mestských pozemkoch. "Máme vecné bremeno s právom stavby a trpenia stavby," dodala Adamová. V budove by mali priestory slúžiť občianskej vybavenosti, obchodom či ako kancelárske priestory. Bratislavčania tam nájdu kaviareň, predaj občerstvenia či novín. Nápad zrealizovať projekt vznikol ešte v roku 2003.