Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na Železnej studničke začali dobrovoľnici stavať zábrany pre žaby

Ilustračné foto Foto: TASR

Od rána na miestach najmasovejšej migrácie žiab cez cestu stavali červené fóliové zábrany. Ropuchy potom prenesú do rybníkov.

Bratislava 12. marca (TASR) - Približne 35 ľudí dnes prišlo na bratislavskú Železnú studničku, aby pomáhali ropuchám pri jarných migráciách. Od rána na miestach najmasovejšej migrácie žiab cez cestu stavali červené fóliové zábrany. Ropuchy potom prenesú do rybníkov.

V rámci dnešného dňa stihli postaviť zábrany pri najvyššom rybníku na Železnej studničke. Na ďalšiu sobotu plánujú postaviť zábrany pri Klepáči. "To sú dva úseky, kde keď začnú tiahnuť žaby, tak sú tam najmasovejšie presuny cez cestu," uviedol pre TASR Roman Lehotský z mimovládnej organizácie Miniopterus.

Ako dodal, žaby zatiaľ pre chladné počasiu nezačali migrovať. Malo by sa tak stať asi o viac ako týždeň. "Chcelo by to pár teplých nocí nad 10 stupňov," dodal. Žaby zachytené za zábranami, ale aj tie, ktoré budú nájdené živé na ceste, sa potom prenesú vo vedierkach do najbližšieho rybníka. Cieľom akcie je záchrana ropuchy obyčajnej (Bufo bufo) a čiastočne aj skokana hnedého (Rana temporaria).

Akciu "Pomoc ropuchám pri jarných migráciách" organizujú členovia mimovládnej organizácie Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody – Správou CHKO Malé Karpaty. Tento rok sa koná už 31. ročník.