Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na Zemplíne rozkvitli tisícky bledúľ jarných karpatských

Na snímke rozkvitnuté bledule jarné karpatské na území Národnej prírodnej rezervácie (NPR) Jovsianska hrabina situovanej neďaleko obce Jovsa v okrese Michalovce. Foto: TASR/Roman Hanc

Kvitnutie bledúľ na Zemplíne sa v tomto roku oproti uplynulým sezónam oneskorilo približne o týždeň.

Jovsa 22. marca (TASR) - Tisícky rozkvitnutých bledúľ jarných karpatských zdobia v týchto dňoch Národnú prírodnú rezerváciu (NPR) Jovsianska hrabina pri Zemplínskej šírave. Ide o najväčšiu lokalitu s výskytom týchto zákonom chránených kvetov na Slovensku.

Kvitnutie bledúľ na Zemplíne sa v tomto roku oproti uplynulým sezónam oneskorilo približne o týždeň. Spôsobilo to striedanie teplejšieho a chladnejšieho počasia v uplynulých týždňoch. Kvety sú však aj napriek tomu momentálne vo veľmi dobrej kondícii.

"Bleduľa jarná karpatská sa líši od bledule jarnej tým, že v populácii prevládajú dvojpäté jedince, ktoré majú okraje lupienkov pokryté žltými škvrnami, bleduľa jarná má zelené škvrny," povedal pre TASR botanik Ladislav Paľko zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat.

Ako dodal, s cieľom ochrany vzácnej zemplínskej rastliny monitorujú ochranári oblasť NPR, každý druhý deň. "Môžem však potvrdiť, že verejnosť je disciplinovaná, nestretávame sa tu s trhaním bledúľ či vykopávaním ich cibuliek," poznamenal s tým, že v opačnom prípade by hrozili ľuďom sankcie. Hodnota spomínaného zákonom chráneného jedinca je takmer 50 eur.



Jovsiansku hrabinu bude skrášľovať jedinečná bleduľa už iba niekoľko dní, preto by ju mali navštíviť milovníci prírody čo najskôr. "Tipujem, že bude kvitnúť ešte približne týždeň, možno o niečo dlhšie," uzavrel Paľko.