Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Žena zastrelená v Bratislave niekoľkokrát kontaktovala políciu

Na snímke kriminalisti na mieste vraždy na Bartókovej ulici v Bratislave, 15. januára 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Žena podala na polícii celkovo šesť oznámení. Päť z nich podala ešte v roku 2006 na Róberta Ch., jeden podnet podala na Štefana K.

Bratislava 19. januára (TASR) – Polícia eviduje od ženy, ktorú v piatok (15.1.) zavraždili na Mozartovej ulici v Bratislave, spolu šesť oznámení. Päť z nich podala ešte v roku 2006 na Róberta Ch., jeden podnet podala na Štefana K. TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Z piatich oznámení na Róberta Ch. vyšetrovateľ tri ukončil návrhom na podanie obžaloby na obvineného Róberta Ch. z trestného činu nebezpečného vyhrážania a ublíženia na zdraví. Dve podania boli v jeho prípade ukončené odovzdaním na priestupkové konanie proti občianskemu spolunažívaniu. V prípade Štefana K. bol podnet 22. júna 2015 odovzdaný na prejednanie priestupku príslušnému Okresnému úradu Bratislava I. Pre úplnosť je potrebné uviesť, že v danom prípade nemohol byť využitý inštitút vykázania z obydlia, pretože Štefan K. nežil s poškodenou v spoločnej domácnosti. Nemohla mu byť zaistená ani zbraň, nakoľko žiadnu v legálnej držbe nemal,“ uviedol Slivka.

V roku 2015 polícia zaevidovala 4582 trestných činov týkajúcich sa domáceho násilia, napríklad nebezpečné vyhrážanie, týranie blízkej a zverenej osoby, ublíženie na zdraví, zabitie, vražda, vydieranie, sexuálne násilie, z toho objasnila viac ako 89 percent. Za tieto trestné činy bolo stíhaných 3741 osôb, z čoho 556 bolo vo vzťahu manžel - manželka, druh - družka. Pokiaľ išlo o osoby, ktoré žili v spoločnej domácnosti, polícia v roku 2015 využila 313-krát inštitút vykázania z obydlia, v roku 2014 – 312-krát. Okrem toho polícia riešila viac ako 10.000 priestupkov v občianskom spolunažívaní, ktoré boli medzi blízkymi osobami.



V minulom roku polícia iniciovala legislatívnu zmenu v zákonnej lehote pri inštitúte vykázania z obydlia, kde sa od 1. januára 2016 zmenila lehota zo 48 hodín na 10 dní. „Polícia v roku 2015 aktualizovala postup pri vyšetrovaní trestných činov domáceho násilia a taktiež sú policajti pravidelne preškoľovaní v oblasti vyšetrovania týchto trestných činov,“ uzavrel Slivka.

Prípadom streľby, pri ktorej zomreli muž a žena, sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA). Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci úkladnej vraždy Dagmar Ch. v súbehu s nedovoleným ozbrojovaním a obchodovaním so zbraňami a zabitia Štefana K.