Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FOTO: Zhromaždenie radikálov v Michaľanoch prebehlo bez incidentov

Na snímke protirómsky protest pred obecným úradom v obci Michaľany v sobotu 19. marca 2016. Foto: TASR

Na akcii vystúpili členovia strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Jej líder Marian Kotleba sa nezúčastnil.

Michaľany 19. marca (TASR) – Verejné zhromaždenie v obci Michaľany v okrese Trebišov ohlásené ako "reakcia na neschopnosť polície ochrániť slušných ľudí" prebehlo dnes pokojne za účasti zhruba 250 ľudí. Podnetom na jeho zvolanie bol prípad z konca februára, keď dvojica útočníkov v obci brutálne dobila 36-ročného muža, ktorý o niekoľko dní podľahol ťažkým zraneniam v nemocnici.

Na akcii vystúpili členovia strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Jej líder Marian Kotleba sa podľa zdôvodnenia nemohol na zhromaždení z pracovných dôvodov zúčastniť.

Na stretnutí zaznela kritika kriminality páchaná neprispôsobivými Rómami. Starosta obce Michaľany Daniel Ceran pre novinárov uviedol, že v dedine problémy pri súžití rómskej a nerómskej komunity nie sú. Dvojica mužov s kriminálnou minulosťou, ktorých polícia zo zabitia obvinila, nepochádzajú z tejto obce. "U nás nemáme ani rómsku osadu, Rómovia sú vlastne rozptýlení po celej dedine, takže aj oni sa snažia žiť tak, aby neprekážali, aby nerobili prieky," uviedol. V súvislosti s návrhmi na zriadenie obecnej polície povedal, že v Michaľanoch pôsobí obvodné oddelenie Policajného zboru, takže by to bol neúčelný krok.

K napadnutiu 36-ročného muža došlo v noci na 27. februára pred železničnou stanicou v Michaľanoch. Zo zločinu zabitia a prečinu výtržníctva vyšetrovateľ obvinil 32-ročného Martina a 25-ročného Michala z okresu Trebišov. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na sedem až desať rokov. Obvinení sú stíhaní väzobne. Bitke mala predchádzať slovná potýčka medzi poškodeným a jedným z útočníkov na tanečnej zábave.