Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Žiar nad Hronom má menovca vo vesmíre, asteroid objavený v roku 1999

Ilustračné foto. Foto: TASR Milan Kapusta

Žiar nad Hronom sa zaradil do zoznamu niekoľkých miest na Slovensku a niekoľkých stoviek miest vo svete, po ktorých je niektoré z malých telies v slnečnej sústave pomenované.

Žiar nad Hronom 7. februára (TASR) - Mesto Žiar nad Hronom má vo vesmíre svojho menovca, asteroid s oficiálnym názvom (121336) Ziarnadhronom. Riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella (KHaP MH) v Žiari nad Hronom Tomáš Dobrovodský pre TASR priblížil, že teleso objavili ešte v roku 1999 Leonard Kornoš a Juraj Tóth z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a jeden obeh okolo Slnka mu trvá približne 5,5 pozemského roka.

"KHaP Maximiliána Hella je kultúrnou inštitúciou Banskobystrického samosprávneho kraja so sídlom v Žiari nad Hronom a v minulom roku si pripomenula 50 rokov od vzniku okresnej hvezdárne na území mesta. Pri tejto príležitosti sme dostali ponuku vybrať meno pre jeden z asteroidov objavený slovenskými vedcami," priblížil Dobrovodský.

Dodal, že v snahe vyzdvihnúť dlhoročnú dobrú spoluprácu a podiel mesta na popularizačných astronomických aktivitách v regióne bol voľbou názov Žiar nad Hronom. "Príslušná komisia Medzinárodnej astronomickej únie tento náš návrh odsúhlasila, a tak niekde medzi Marsom a Jupiterom obieha okolo Slnka pustý svet s odhadovaným priemerom štyri až šesť kilometrov a oficiálnym názvom (121336) Ziarnadhronom," poznamenal Dobrovodský.

Žiar nad Hronom sa tak podľa jeho slov zaradil do zoznamu niekoľkých miest na Slovensku a niekoľkých stoviek miest vo svete, po ktorých je niektoré z malých telies v slnečnej sústave pomenované. Osvedčenie o pomenovaní telesa riaditeľ hvezdárne slávnostne odovzdal žiarskemu primátorovi Petrovi Antalovi v uplynulých dňoch. Návštevníci ho budú mať možnosť vidieť aj v budove Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.