Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Žiari nad Hronom otvorili nové materské centrum

Na snímke materské centrum Úlik v Žiari nad Hronom 21. februára 2017. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Úlik poskytne matkám s deťmi priestor na stretávanie sa, taktiež by v ňom chceli organizovať rôzne školenia či poradenské aktivity.


Žiar nad Hronom 21. februára (TASR) - Žiarske mamičky s deťmi majú v meste ďalšiu možnosť na stretávanie sa. V novozrekonštruovaných prenajatých priestoroch na ulici Dr. Janského už niekoľko dní funguje materské centrum Úlik.

"Som presvedčený, že mamičky uvítajú takéto centrum a svedčí o tom aj dnešný deň, počas ktorého je tu už dosť detí. Pritom je centrum otvorené štvrtý deň. Očakávam, že bude využité naplno," podotkol dnes na slávnostnom otvorení Úlika primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal.

Centrum zriadilo mesto prostredníctvom mestského občianskeho združenia ZaŽiar. Podľa primátora totiž podobné zariadenie v meste roky chýbalo a preto sa samospráva rozhodla otvoriť ho vo vlastnej réžii. V budúcnosti, ako uviedol Antal, by chceli zriadiť aj komunitné centrum, v ktorom by sa stretávali všetky generácie.

"Hľadali sme priestorové možnosti aj to, kto by sa toho ujal, lebo väčšinou takéto materské centrá zriaďuje tretí sektor, teda občianske združenia. Avšak v meste sme nemali šťastie na takéto občianske združenie a preto sme sa rozhodli urobiť možno prvé materské centrum zriadené mestom," dodal primátor.

Úlik poskytne matkám s deťmi priestor na stretávanie sa, taktiež by v ňom chceli organizovať rôzne školenia či poradenské aktivity. Podľa správkyne centra Jany Rigovej sa mamy s deťmi môžu tešiť aj na detskú angličtinu, cvičenia či rôzne prednášky, v programe sa chcú zamerať aj na tehotné ženy. Centrum si podľa jej slov počas prvých dní svojho fungovania mamičky pochvaľujú.

Za vstup do materského centra mamičky zaplatia jednorazový poplatok, zakúpiť si môžu aj mesačné vstupné. Otvorené je štyri dni v týždni, už v marci však podľa Rigovej zrejme otváracie hodiny upravia na základe požiadaviek matiek.

Výhodou priestorov, za ktoré mesto platí 500 eur mesačne, je podľa Antala oplotená záhrada, ktorú budú môcť mamičky s deťmi tiež využívať. Primátor prisľúbil, že deti by v nej mali nájsť vyžitie už na jar. Pribudne malé ihrisko či prístrešok pre kočíky.