Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Žiari nad Hronom sa vyskytla rodinná rotavírusová epidémia

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rotavírusové a norwalk vírusové ochorenia sa šíria najmä kontaktom v užších kolektívoch.

Žiar nad Hronom/Banská Bystrica 27. júna (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiari nad Hronom zaevidoval v týchto dňoch rodinný výskyt rotavírusovej epidémie. V päťčlennej rodine ochoreli tri deti vo veku jeden, šesť a deväť rokov, pričom najstaršie dieťa sa pred niekoľkými dňami vrátilo zo školy v prírode na Horehroní.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa RÚVZ v B. Bystrici Mária Tolnayová, všetky deti sú hospitalizované na infekčnom oddelení spádovej nemocnice, kde im laboratórne toto ochorenie potvrdili. "Ani jedno z detí nebolo očkované. Do nemocnice ich priviezli s vysokými teplotami, bolesťami brucha, vodnatými hnačkami a nutkaním na zvracanie. Boli dehydrované a v predkolapsovom stave," uviedla hovorkyňa. Epidemiológovia vykonali v rodine protiepidemické opatrenia.

Rotavírusové a norwalk vírusové ochorenia sú hrozbou pre ľudí počas celého roka. Šíria sa najmä kontaktom v užších kolektívoch. Kým rotavírusové infekcie sú najmä problémom detskej populácie, norovírusy viac ohrozujú dospelú populáciu a staršie osoby. Oba typy vírusov spôsobujú závažné hnačkové ochorenia, ktoré ohrozujú najmä malé detí a staršie osoby. Proti rotavírusom existuje účinná očkovacia látka, ktorá chráni po podaní deti pred infekciou najmä do dvoch rokov veku. Proti norovírusom zatiaľ očkovacia látka vyvinutá nebola.