Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Vďaka tiesňovým hláskom pomohli v Žiari nad Hronom aj napadnutému

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac využívaná tiesňová hláska je situovaná pri mestskom bytovom dome Jadran. Vyskytol sa tu prípad napadnutia osoby rómsky občanom so psom, ale aj bitka v blízkom pohostinstve.

Žiar nad Hronom 2. mája (TASR) - Tiesňové hlásky, ktoré sú od septembra minulého roka inštalované v uliciach Žiaru nad Hronom, využili obyvatelia zatiaľ len niekoľkokrát. "V skúšobnej prevádzke sme zachytili dva alebo tri oprávnené podnety, ktoré sme riešili," priblížil náčelník Mestskej polície (MsP) v Žiari nad Hronom Róbert Šiška na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Najviac využívaná tiesňová hláska je podľa jeho slov tá, ktorá je situovaná pri mestskom bytovom dome Jadran. Vyskytol sa tu prípad napadnutia osoby rómsky občanom so psom, ale aj bitka v blízkom pohostinstve.

"V tomto roku máme zatiaľ zaznamenaný len jeden podnet občianky v mestskom parku, kde nahlásila, že sa tam pohybuje bezprizorný pes," dodal Šiška s tým, že tiež evidujú prípady, keď použitie hlások "skúšajú" deti bezdôvodne. Náčelník aj napriek tomu vyzdvihol ich význam a uviedol, že sú prínosom aj vtedy, ak pomôžu iba v jednom zo sto prípadov.

Tiesňové hlásky majú podobu stĺpov s označením SOS, núdzovým tlačidlom a majákom vo vrchnej časti. Po stlačení tlačidla nastane niekoľko vecí súčasne - automaticky sa do okolia rozsvieti maják a upozorní na krízovú situáciu. Z reproduktora sa ozve dispečing mestskej polície, ktorý s dotyčnou osobou začne komunikovať. Na miesto bude automaticky nasmerovaná aj najbližšia kamera z mestského kamerového systému, ktorá zachytí, kto sa pri hláske nachádza.

Hlásky však majú aj ďalšie funkcie. SOS stĺpy boli osadené v siedmich lokalitách. Situované boli pri základných školách, v centre mesta, pri centrálnej autobusovej stanici, ale aj v Parku Štefana Moysesa.