Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Evanjelici v Žiare nad Hronom sa dočkali nového chrámu

Martin Luther Foto: Wikipédia

Doteraz sa stretávali na bohoslužbách v priestoroch Gymnázia Milana Rúfusa. Nový kostol, ktorý vyrástol v jeho tesnej blízkosti, má kapacitu približne 150 ľudí.

Žiar nad Hronom 3. novembra (TASR) - Po rokoch výstavby sa evanjelici zo Žiaru nad Hronom a jeho okolia dočkali otvorenia nového chrámu. Ten pre nich v uplynulých dňoch vysvätili na Ulici Cyrila a Metoda v Žiari nad Hronom.

Ako priblížil evanjelický farár Jozef Pacek, základný kameň bol posvätený ešte v roku 2006, so samotnou výstavbou sa však začalo neskôr a to v roku 2011. "Kostol ako taký je hotový, ešte nás ale čaká trochu roboty, pôjde o terénne úpravy v jeho okolí," podotkol. Celkovo vyšla stavba chrámu na približne 300.000 eur. Na kostol prispeli sponzori, veriaci a ruku k dielu priložili aj dobrovoľní brigádnici.

Podľa Paceka má žiarsky evanjelický kostol svoje opodstatnenie a mal byť postavený už dávno, keďže sa na trase od Zvolena po Nitru žiadny evanjelický kostol nenachádza. "Som vďačný, že sa to podarilo. Tie kostoly, ktoré sú touto dolinou, sú tak pomimo, v Banskej Štiavnici či Leviciach, ale od Zvolena po Nitru žiadny nie je, takže kostol v Žiari má svoje opodstatnenie, aj keď pôvodne evanjelici v Žiari neboli a dostali sa tam až s rozvojom priemyslu v 50. rokoch minulého storočia," podotkol Pacek.

Doteraz sa žiarski evanjelici stretávali na bohoslužbách v priestoroch Gymnázia Milana Rúfusa. Nový kostol, ktorý vyrástol v jeho tesnej blízkosti, má kapacitu približne 150 ľudí. Pre veriacich bude otvorený počas nedieľ a cirkevných sviatkov, kedy bývajú služby Božie.