Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mestský sad v Žiari nad Hronom skrášlia bylinkové záhony

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Občianskemu združeniu ZaŽiar sa podarilo uspieť s projektom Kvitnúca lúka a na ich vysadenie získalo podľa hovorcu mesta Martina Baláža grant vo výške 1500 eur.

Žiar nad Hronom 17. mája (TASR) - Vďaka iniciatíve žiarskych mládežníkov vysadia v mestskom ovocnom sade v žiarskom Parku Štefana Moysesa záhony byliniek. Občianskemu združeniu ZaŽiar sa podarilo uspieť s projektom Kvitnúca lúka a na ich vysadenie získalo podľa hovorcu mesta Martina Baláža grant vo výške 1500 eur.

V parku by tak mali pribudnúť kvitnúce pásy z byliniek, ktoré budú lemovať štrkové chodníky. Projekt zachytáva podľa združenia tri dôležité ciele. Prvým je výsadba liečivých byliniek v sade, ktoré budú k dispozícii školským jedálňam i verejnosti. Druhým cieľom je prostredníctvom výsadby doplniť estetiku sadu a tretím cieľom je prilákanie včiel a hmyzu do sadu.

Mestský sad v žiarskom Parku Štefana Moysesa vysadili v minulom roku. Rozprestiera na ploche približne 1,2 hektára a nachádza sa v ňom 91 starých odrôd ovocných stromov. Len pred časom tu pribudli aj nové odpadkové koše a lavičky z agátového dreva, ktoré majú na operadlách vyfrézované ovocie podľa zasadených stromov, čiže jablká, hrušky, slivky a čerešne.