Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Žiarskej doline spomínali na tých,ktorí zahynuli v Západných Tatrách

Symbolický cintorín v Žiarskej doline Foto: TASR/Tibor Šuľa

Symbolický cintorín v Žiarskej doline vybudovali v roku 1995 svojpomocne členovia tamojšej HZS.

Žiar 8. októbra (TASR) - V Žiarskej doline dnes spomínali na obete, ktoré si vyžiadali horské nešťastia v Západných Tatrách. Súčasťou spomienky boli i ekumenické služby Božie, obete hôr si prišlo uctiť asi 60 ľudí. "Bola menšia účasť ako po minulé roky, možno ľudí odradilo aj počasie, ktoré vládne, lebo mrholí," povedal pre TASR náčelník Horskej záchrannej služby (HZS) - Západné Tatry Roman Švanda.

Prítomní si podľa neho pripomenuli i 500. výročie reformácie, a to zasadením stromu reformácie priamo na symbolickom cintoríne, kde sa spomienka konala.

"Od 1. januára tohto roka do dnešného dňa sme mali 98 záchranných akcií v rámci Západných Tatier, za júl a august to bolo 31 záchranných akcií, ale nemali sme ani jeden smrteľný úraz. Našťastie, k tým 128 tabuľkám, ktoré sú už na symbolickom cintoríne primontované, za tento rok nepribudla ďalšia," priblížil náčelník HZS - Západné Tatry.

Ich poľskí kolegovia z TOPR-u podľa neho zaznamenali na svojej strane Západných Tatier tri obete, medzi nimi bol i jeden Slovák od Topoľčian. "Štatisticky, čo si pamätám, býva obetí ročne viac, aj na poľskej strane," podotkol.

Symbolický cintorín v Žiarskej doline vybudovali v roku 1995 svojpomocne členovia tamojšej HZS. Významne im pritom pomohla obec Žiar a majitelia urbáru, ktorí im poskytli drevo. Dominantou cintorína je približne štyri metre vysoký drevený kríž, nechýba ani zvonica. Mottom symbolického cintorína je "mŕtvym pre spomienku, živým pre výstrahu", ktoré vymyslel architekt a tvorca pietneho miesta Milan Marenčák.