Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Žiarske centrum zhodnocovania odpadov je v SR unikátnym projektom

Na snímke dotrieďovacia linka Centra zhodnocovania odpadov v Žiari nad Hronom. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Ide o najväčšiu investíciu do odpadového hospodárstva, ktorú na Slovensku realizovala samospráva.


Žiar nad Hronom 1. marca (TASR) - Centrum zhodnocovania odpadov (CZO) v Žiari nad Hronom má za sebou prvé dni svojej prevádzky. Tento závod na spracovanie komunálneho odpadu, ktorého vybudovanie stálo 18,5 milióna eur, pričom podstatnú časť tvorila dotácia z eurofondov, je najväčšou investíciou do odpadového hospodárstva, ktorú na Slovensku realizovala samospráva.

Primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal dnes na slávnostnom otvorení centra podotkol, že projekt CZO je na Slovensku unikátnym. "Jedným z výstupov tohto centra je teplo a elektrická energia, ktorá sa získava práve spracovaním biologicky rozložiteľných zložiek jednak zmesového komunálneho odpadu, ale aj biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý poznáme ako to zelené," priblížil Antal.

V CZO tak podľa jeho slov nejde len o klasické dotrieďovanie odpadu, ale aj o jeho energetické zhodnotenie. Takto vyrobená elektrická energia pôjde podľa Antala naspäť do siete, pričom výnosy budú použité na financovanie prevádzky. Teplo budú používať na vykurovanie mestských objektov, čím zase ušetria mestské prostriedky. Benefitom, ktorý by projekt mal so sebou priniesť, je aj zníženie množstva odpadu, ktorý v konečnom dôsledku končí na skládke.

V závode vzniklo podľa primátora 29 pracovných miest. Ak by sa v centre zaviedla viaczmenná prevádzka, tento počet by sa podľa Antala mohol v budúcnosti ešte zvýšiť. "Verím, že tie odpady tu budú sústredené zo širšieho okolia a vtedy je možné prijímať aj ďalších pracovníkov," podotkol s tým, že v súčasnosti v tomto smere spolupracujú asi s dvadsiatkou okolitých obcí.

CZO tvoria štyri technologické celky: mechanická úprava odpadov, bioplynová stanica, gasifikačná jednotka a dotrieďovacie zariadenie. Vedúci odboru CZO na Mestskom úrade v Žiari nad Hronom Ján Vinarčík vysvetlil, že v súčasnosti je v závode spustená jedna prevádzka, a to dotrieďovacia linka. "Postupne budeme nabiehať aj s ďalšími prevádzkovými súbormi. V marci spustíme do prevádzky mechanickú úpravu nie nebezpečných odpadov, ktorá sa nachádza v Horných Opatovciach, a potom v apríli - máji budeme spúšťať aj bioplynovú stanicu a gasifikáciu," priblížil Vinarčík.

Každá prevádzka má podľa Vinarčíka inú kapacitu. Len v mechanickej úprave odpadov je to 40.000 ton odpadov ročne, dotrieďovacia linka má naprojektovanú kapacitu 15.000 ton ročne. "Bioplynová stanica je tiež projektovaná na 15.000 ton biologicky rozložiteľného odpadu ročne a gasifikácia na 6000 ton," dodal Vinarčík.

Na vybudovanie CZO získal Žiar nad Hronom nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Životné prostredie. Podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Vojtecha Ferencza predbehol Žiar nad Hronom projektom CZO dobu. "Predbehli aj nový zákon o odpadoch, ktorý platí od januára. Títo ľudia si tu uvedomili, že odpad je potrebné separovať, aby sme znížili množstvo zmesového komunálneho odpadu," uviedol na dnešnom slávnostnom otvorení CZO.