Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Židovská synagóga v Leviciach chce byť súčasťou európskeho projektu

Takto vyzerala synagóga v roku 2006. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Projekt Slovenská cesta židovského kultúrneho dedičstva v súčasnosti zahŕňa 24 židovských pamiatok, medzi ktorými sú synagógy, múzeá a cintoríny.

Levice 23. júla (TASR) – Levická synagóga by sa mala stať súčasťou Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. O možnosti zaradenia synagógy do tohto projektu rokujú zástupcovia Mesta Levice so Slovenským centrom židovského kultúrneho dedičstva.

Synagóga v Leviciach by sa tak oficiálne zaradila medzi najvýznamnejšie pamiatky židovskej kultúry, ktoré projekt združuje za účelom ich lepšej propagácie a úplnej integrácie do kultúrneho a turistického produktu Slovenska. V súčasnosti zahŕňa 24 židovských pamiatok, medzi ktorými sú synagógy, múzeá a cintoríny. Partnerom projektu sa môže stať výlučne pamiatka, ktorá je dôstojne využívaná na religiózne, kultúrne alebo vzdelávacie účely. Slovenská cesta židovského kultúrneho dedičstva je na medzinárodnej úrovni súčasťou rozsiahleho projektu Európskej cesty židovského kultúrneho dedičstva, ktorý nesie aj označenie Veľká kultúrna cesta Rady Európy.

Zrekonštruovaná židovská synagóga v Leviciach slúži ako kultúrny a umelecký stánok mesta od apríla tohto roka. Romanticko-klasicistická budova postavená v roku 1883, ktorá nahradila pôvodnú stavbu z polovice 19. storočia, dlhé roky chátrala.

Pred dvoma rokmi získalo mesto na jej obnovu dotáciu z eurofondov, vďaka ktorým mohlo kultúrnu pamiatku obnoviť. Celkové náklady dosiahli 1,6 milióna eur, z toho 85 percent išlo z Európskej únie, desať percent zo štátneho rozpočtu a piatimi percentami prispelo mesto. Synagóga sa po rekonštrukcii stala multifunkčným kultúrnym zariadením, ktoré poskytuje priestor pre rôzne hudobné koncerty, výstavy či vystúpenia divadiel malých foriem.