Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žilina bezplatne rozdá majiteľom rodinných domov kompostéry

Kompostovacie zariadenie. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mesto bude pokračovať s distribúciou kompostérov do mestských častí Bytčica, Trnové, Rosinky, Závodie, Žilinská Lehota, potom do mesta a na jednotlivé sídliská, na ktorých sa nachádzajú rodinné domy.

Žilina 6. júna (TASR) – Mesto Žilina začalo bezplatne distribuovať ľuďom v rodinných domoch 5000 kompostérov, ktoré kúpilo za 186.000 eur. Ďalších 2000 kompostérov plánuje zaobstarať prostredníctvom eurofondov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Doplnila, že týmto krokom chce žilinská radnica znížiť podiel bioodpadu. "Verím, že ľudia nové kompostéry privítajú a že i vďaka nim sa nebude znečisťovať okolie. Naším cieľom je podporiť správne nakladanie s biologicky rozložiteľnými odpadmi a kompostovanie sa javí ako najvhodnejší spôsob ich využitia," uviedol primátor Žiliny Igor Choma.

"Začíname v mestskej časti Mojšova Lúčka. Obyvatelia podpíšu preberací protokol, že si kompostér prevzali alebo podpíšu čestné vyhlásenie, že o kompostér nemajú záujem, pretože kompostujú do vlastného," uviedol vedúci odboru životného prostredia Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Andrej Vidra.

Kompostér má objem 600 litrov, je vyrobený z recyklovaného a recyklovateľného plastu. "Hrúbka stien je päť milimetrov z dôvodu, aby sa dosiahol najvyšší efekt vhodnej okolnosti proti vnútornému tlaku a deformáciám. Odolný bude voči poveternostným vplyvom, teplote -40 až 80 stupňov Celzia a UV žiareniu," dodal Vidra.

Mesto bude pokračovať s distribúciou kompostérov do mestských častí Bytčica, Trnové, Rosinky, Závodie, Žilinská Lehota, následne do mesta a na jednotlivé sídliská, na ktorých sa nachádzajú rodinné domy. Kompostéry by mali byť rozdistribuované do dvoch mesiacov, uzavrela Zigová.