Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Žilinčanov, ktorí pre požiar bývajú v telocvični, presťahujú do týždňa

Primátor Žiliny Igor Choma Foto: TASR/Michal Svítok

Primátor Žiliny Igor Choma informoval, že podľa statika je dom na Bratislavskej ulici obývateľný po odstránení nedostatkov, na ktoré je potrebných viac ako 300.000 eur.

Žilina 27. októbra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline schválili na dnešnom mimoriadnom zasadnutí 150.000 eur na riešenie situácie ľudí z bytového domu na Bratislavskej ulici, ktorých museli v utorok 18. októbra v noci evakuovať pre požiar a dočasne bývajú v telocvični základnej školy na Hollého ulici.

Primátor Žiliny Igor Choma informoval, že podľa statika je dom na Bratislavskej ulici obývateľný po odstránení nedostatkov, na ktoré je potrebných viac ako 300.000 eur. "Preto hľadáme riešenie, ktoré je v tejto chvíli lacnejšie. Zatiaľ poslanci schválili voľnú ruku mestu v tom, že má k dispozícii 150.000 eur. Na to, aby sme ľudí, ktorí sú zatiaľ dočasne ubytovaní v telocvični školy, mohli ubytovať v iných priestoroch. Preto zvažujeme stany, prijaté uznesenie dokonca hovorí o tom, že by bolo dobré zakúpiť dočasne desať buniek, ktoré by mohli slúžiť na tento účel," povedal Choma.

Doplnil, že v bunke alebo kontajneri bude môcť bývať iba ten, kto splní podmienky. "Bude sa musieť zaviazať k splácaniu svojho pôvodného dlhu, bude musieť podpísať zmluvu na ubytovanie maximálne na jeden mesiac. S tým, že uhradí nájom dopredu. Podmienok tam pochopiteľne bude môcť byť viac. Kto nebude chcieť splniť podmienky, ten takéto ubytovanie nemôže dostať. Bolo by nespravodlivé voči ostatným obyvateľom mesta, aby sme sa nejakým nadštandardným spôsobom starali o skupinu ľudí, ktorá si neplní svoje povinnosti voči mestu, pretože by dochádzalo k pozitívnej diskriminácii," uviedol žilinský primátor.

Poslanec Peter Fiabáne zdôraznil, že ľudia z bytovky na Bratislavskej ulici nemôžu z humánnych ani zo zákonných dôvodov zostať na ulici. "To je zásadný dôvod, ktorý treba pomenovať. Potom prichádzajú riešenia krízovej situácie. Nemôžu zostať v telocvični, ktorá má slúžiť deťom. Máme niekoľko riešení krízovej situácie. Sanácia jestvujúcej budovy, možnosť náhradného bývania, ako bolo povedané, stany alebo kontajnery. Z môjho pohľadu je dočasné bývanie, umiestnenie ľudí v kontajneroch najlepšie z nešťastných riešení, ktoré sú. A zásadným spôsobom nás bude zaujímať, čo sa udeje ďalej. Akým spôsobom mesto systémovo, koncepčne bude aj ďalej podobné situácie riešiť. A ďalšia zásadná podmienka je, že keď už pristúpime k takémuto náhradnému riešeniu, tí ľudia si to musia zaslúžiť," podotkol Fiabáne.

Dočasné priestory v základnej škole chce podľa Chomu mesto uvoľniť do jedného týždňa. "Na základe tohto uznesenia začíname zajtra konať. Zisťujeme, kde sú dostupné stany, kde sú dostupné kontajnery. Do týždňa chceme mať reálne výsledky, aby sme na Bratislavskej postavili zatiaľ nejaké dočasné priestory. Nemyslím si, že bude potrebná suma 150.000. Vidím to na úrovni 50.000 možno 80.000 eur v prvej etape. Čo je rozhodne menej ako 300.000, keby sme dali do poriadku bytovku, aby tam mohli opäť neplatiči bývať," zdôraznil Choma.

Mestským poslancom sa dnes prihovorila aj obyvateľka poškodenej bytovky Monika Fatáková. "Som spokojná, ako to vyriešili. Možno teraz budeme viac sledovaní. A dajú nám aj šancu, keď si niekto bude pravidelne platiť, aby sa dostal z tých kontajnerov. Oni dnes mali pravdu, tá bytovka je v hroznom stave a my si za to môžeme. Je to aj výzva pre nás. A hlavne ponaučenie, aby sa nám už niečo podobné nestalo. Myslím si, že teraz už budú viacerí rozmýšľať, čo budeme robiť. Či nebudú poslúchať, ako sa hovorí, alebo či budú poslúchať. Uvidíme," dodala Fatáková.

V telocvični elokovaného pracoviska Základnej školy s materskou školou Do Stošky na Hollého ulici v Žiline sú podľa riaditeľa školy Ľubomíra Krajčího rôzne nálady a názory, ktoré stále vytvárajú konflikty. "Stále očakávame, že sa to čím skôr skončí rozumným riešením. V prvom rade musím rozprávať aj so zamestnancami, aby vytvorili ochotu ešte pomôcť v tejto situácii. Nielen kuchárky, ale aj upratovačky, učitelia z hľadiska využitia voľného času mimoškolských aktivít. To znamená, aby deti mohli ísť poobede do školy. Škola funguje od rána do večera a zamestnanci tak isto," povedal Krajčí.