Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Pozrite sa, takto vyzerá Budatínsky hrad a kaplnka po rekonštrukcii

Na snímke Budatínsky hrad počas slávnostného otvorenia zrekonštruovaných hradných priestorov 31. júla 2016 v Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Hradné priestory a kaplnka Budatínskeho hradu boli pre verejnosť uzatvorené od roku 2006.

Žilina 31. júla (TASR) – Otvorením zrekonštruovanej kaplnky Budatínskeho hradu a hradných priestorov sa dnes zavŕšila ďalšia etapa obnovy areálu hradu. Počas dnešného slávnostného otvorenia hradu a jeho sprístupnenia verejnosti to povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár.

Súčasťou nových expozícií sú miestnosti s historickými exponátmi, zariadením a jedinečnými časťami pôvodných omietok, ktoré sa podarilo zachovať. Kaplnka z polovice 18. storočia, umožňujúca prístup aj pre imobilných návštevníkov, ponúkne i sakrálne umenie.

Rekonštrukciu kaplnky financovali z Nórskeho finančného mechanizmu a rozpočtu ŽSK, hradné priestory z Regionálneho operačného programu. Na rekonštrukciu parku Budatín, hradnej veže, druhého a tretieho podlažia aj kaplnky sa podľa Blanára preinvestovalo takmer päť miliónov eur.

„Na dokončenie celého areálu Budatínskeho hradu nám ešte chýbajú asi dva milióny eur. Uchádzame sa o ďalšie finančné prostriedky v rámci cezhraničnej spolupráce Poľska a Slovenska. Ak sa všetko podarí, toto dielo kompletne zavŕšime,“ skonštatoval Blanár s tým, že verí vo zvýšenú návštevnosť zrekonštruovaného hradu.

Na snímke predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a riaditeľka Považského múzea Žilina Zuzana Kmeťová počas slávnostného otvorenia zrekonštruovaných priestorov Budatínskeho hradu 31. júla 2016 v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová vyzdvihla rozhodnutie ŽSK vyčleniť financie na rekonštrukciu fasádnych omietok Budatínskeho hradu. „Zavŕšil sa tak komplexný pohľad na hrad z južnej strany od Váhu, čo určite oceňujú všetci návštevníci samotného hradu i jeho areálu. Rekonštrukciou sa otvorili aj nové priestory pre návštevníkov,“ doplnila Kmeťová s tým, že po dlhom čase budú môcť návštevníci oddnes vidieť aj unikátnu expozíciu drotárstva na Budatínskom hrade.

Hradné priestory a kaplnka Budatínskeho hradu boli pre verejnosť uzatvorené od roku 2006. Obnova hradu sa začala revitalizáciou parku v roku 2009, pokračovala sprístupnením kompletne obnovenej veže a dnes otvorili aj samotný hrad a jeho kaplnku. Súčasťou slávnostného otvorenia bol pestrý celodenný kultúrny program. Vstup na hrad je počas celého dnešného dňa bezplatný.