Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Žilina chce ráznejšie riešiť neplatičov nájomného v mestských bytoch

Neplatiči si komplikujú aj prípadnú možnosť odkúpenia bytu.

Žilina 24. mája (TASR) – Žilinská radnica hľadá razantnejšie riešenie voči nájomníkom mestských bytov, ktorí dlhujú mestu na nájomnom vyše 700.000 eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Najväčších dlžníkov mesto podľa neho písomne vyzve na uhradenie pohľadávky. „Ak ani po písomnej výzve neuhradia záväzky voči mestu, pristúpi Mestský úrad v Žiline k vymáhaniu pohľadávok súdnou cestou v podobe platobných príkazov. Ak ani po tomto konaní dlžník neuhradí záväzok, pristúpime k exekúcii a vysťahovaniu z mestských bytov,“ povedal Čorba.

„Mesto je v individuálnych prípadoch ochotné pristúpiť aj na splátkový kalendár. Je však potrebné zdôrazniť, že splátkový kalendár je právny inštitút, kedy sa dlžník zaväzuje uhrádzať záväzok voči mestu pravidelnými splátkami a v prípade porušenia tejto dohody o splátkach vyplývajú z toho ďalšie právne dôsledky pre dlžníka,“ zdôraznil primátor Žiliny Igor Choma.

Doplnil, že neplatiči si komplikujú aj prípadnú možnosť odkúpenia bytu. „Hoci uhradia celú dlžnú čiastku, mesto s nimi podpíše nájomnú zmluvu už len na dobu určitú. Občan si môže odkúpiť byt len vtedy, ak má nájomnú zmluvu uzavretú na dobu neurčitú,“ dodal Choma.