Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cyklobusy v Žilinskom kraji môžu cyklisti využiť do 1. októbra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčší záujem je aj tento rok o cyklobusy do Bystrickej doliny, počas leta ich využilo až 776 cyklo nadšencov.

Žilina 11. septembra (TASR) – Cyklobusy Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktoré premávajú na Kysuce, do Turca a Terchovskej doliny môžu cyklisti využiť počas víkendov a sviatkov do nedele 1. októbra 2017. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

"Od júna do augusta využilo špeciálne upravené autobusy 1103 cyklistov, ktorí vyrazili do Bystrickej alebo Terchovskej doliny či do Turca, kam tento rok premáva cyklobus prvýkrát. Pridali sme trasu najmä preto, že cyklo prepojenie Žiliny s Turcom zatiaľ neexistuje. Takže, kým vybudujeme cyklotrasu, cyklisti môžu nasadnúť do autobusu napríklad aj v Turčianskych Tepliciach a odviezť sa až do Žiliny, odkiaľ smerujú autobusy zase na Kysuce alebo Terchovú," uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Cyklobusy tak podľa neho uľahčujú prepravu a otvárajú cyklistom väčšie možnosti pre plánovanie výletov. "Žilinský kraj je rajom pre cyklistiku. Tento fenomén dnešnej doby podporujeme nielen značením a obnovou cyklotrás, no i budovaním nových, ako je napríklad obľúbená BikeKIA či plánované trasy zo Žiliny do Vrútok alebo z Budatína popri Váhu do Trenčianskeho kraja," dodal Blanár.

Najväčší záujem je aj tento rok o cyklobusy do Bystrickej doliny, počas leta ich využilo až 776 cyklo nadšencov. "Osvedčila sa však aj novinka do Turca. A to i napriek oslabeniu, ktoré spôsobili uzávery cesty popod Strečno, kedy cyklobusy nemohli v tomto smere premávať. Tieto autobusy prepravili 183 cyklistov a 144 ich zase vyrazilo do Terchovskej doliny," doplnil predseda ŽSK.

Riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý informoval, že zmenu v porovnaní s minulými ročníkmi vidieť v nákupe lístkov pre bicykle, kedy cyklisti vo väčšej miere využívajú miestenkový systém a lístok si rezervujú vopred. "Rezervácie tvoria už viac ako polovicu všetkých cyklobusových lístkov, cyklisti preto nenechávajú nič na náhodu a svoje miesta si radšej zabezpečia buď cez predplatný systém alebo priamo v klientskych centrách SAD Žilina," zdôraznil Mokrý.