Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

FOTO:Na fašiangy do Žiliny prišlo 16 súborov zo Slovenska

Na snímke fašiangový sprievod v Žiline dňa 24. februára 2017. FOTO TASR - Erika Ďurčová Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Masky tradične vyrazili od mestského úradu na Mariánske námestie, prešli Farskou uličkou až po Národnú ulicu.

Žilina 24. februára (TASR) – Trinásty ročník Žilinského festivalu fašiangových masiek otvoril dnes sprievod piatich stoviek fašiangových masiek zo Slovenska a Nórska centrom Žiliny.

Podľa vedúcej odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Ingrid Dolníkovej do Žiliny prišlo 16 súborov z okolia, ale aj z východného Slovenska. "Zaujímavosťou tohtoročného fašiangu sú masky z nórskeho súboru Stella Polaris, ktorý tu celý týždeň pracoval v rámci worskhopu. Pracoval s mládežou, s deťmi a dnes sa nám predstavil aj na námestí. Nielen v maskách tradičných pre Nórsko, ale aj zaujímavým vystúpením," povedala Dolníková.

Doplnila, že masky tradične vyrazili od mestského úradu na Mariánske námestie, prešli Farskou uličkou až po Národnú ulicu. "Na Námestí Andreja Hlinku prešli mólom, aby sa každá z nich ukázala. Sprievod končil na Mariánskom námestí, kde sa veselíme až do večera. Pochovávanie basy predvedie domáci folklórny súbor Rozsutec a príjemnú bodku za karnevalovým dňom dá skupina Funny Fellows," uviedla Dolníková.

Pripomenula, že zakladateľom festivalu je žilinský fotograf Ivan Kelly Köhler, ktorý sa na ňom tradične zúčastňuje. "Je to jeden z najväčších sprievodov masiek na Slovensku. A prakticky je to jedno z najobľúbenejších tradičných podujatí, ktoré mesto organizuje. V tomto roku sa k nám pripojili aj ženy zo Živeny, deti zo štyroch základných škôl, Folklórny súbor Rozsutec a dychová hudba Fatranka," dodala Dolníková.