Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

V lete sa uskutoční spomienkový pochod z Osvienčimu do Žiliny

Osvienčim Foto: TASR/Adriana Antošková

V auguste by sa mal uskutočniť nultý ročník pochodu z Osvienčimu do Žiliny, kam Vrba s Wetzlerom doputovali 25. apríla 1944 po troch týždňoch na úteku.

Liptovský Mikuláš 8. apríla (TASR) – Pohnuté životné osudy dvoch slovenských židov, Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera, ktorým sa pred 70 rokmi podarilo utiecť z prísne stráženého nacistického vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brzezinka, si dnes podvečer pripomenuli v liptovskomikulášskom Múzeu Janka Kráľa.

„Žijúcich pamätníkov holokaustu je prirodzene čoraz menej, no pripomínanie obetí má neustále väčší význam. Nielen ako uctenie množstva obetí, ale na výstrahu pre súčasné generácie, čo všetko sa môže stať. Nie tak dávne genocídy v Rwande či bývalej Juhoslávii sú strašným dôkazom, že ľudstvo je nepoučiteľné,“ uviedol predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavel Frankl.

Práve v Žiline spísala spomínaná dvojica detailnú správu o fungovaní a podstate koncentračného tábora. „Vďaka ich autentickým výpovediam sa verejnosť prvý raz dozvedela úplnú hrôzostrašnú pravdu o Osvienčime. Nepriamo to pomohlo zachrániť pred deportáciou 120.000 maďarských židov,“ pokračoval Frankl.

„V auguste by sa mal uskutočniť nultý ročník pochodu z Osvienčimu do Žiliny, kam Vrba s Wetzlerom doputovali 25. apríla 1944 po troch týždňoch na úteku. Aj týmto spôsobom chceme rok čo rok pripomínať a vysvetľovať najmä mladým ľuďom, čo sa počas druhej svetovej vojny stalo a aby sa na to nezabudlo. Už sa nič obdobné nesmie nikdy viac zopakovať,“ dodal.