Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Krízový štáb v Žiline zmonitoroval rizikové povodňové lokality

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Vodné toky na území Žiliny nespravuje mesto, ale Slovenský vodohospodársky podnik.

Žilina 28. júla (TASR) – Členovia Krízového štábu mesta Žilina vykonali obhliadky rizikových povodňových lokalít a zmonitorovali situáciu na všetkých tokoch na území mesta. TASR o tom dnes informovala Erika Mikulová z Mestského úradu v Žiline.

Kontrola bola podľa nej zameraná na prietoky, znečistenie a zarastenie tokov. "Obhliadky berieme ako prevenciu voči prívalovým povodniam, ktoré v poslednom období trápia naše okolie. Aj takýmto spôsobom môžeme zabrániť prípadným poškodeniam súkromného, ale aj verejného majetku," uviedol zástupca primátora Žiliny Anton Trnovec.

Zistené nedostatky by mali podľa Mikulovej odstrániť správcovia vodných tokov, aby predišli prípadným lokálnym povodniam z prívalových dažďov. "Je to Slovenský vodohospodársky podnik, prípadne majitelia priľahlých pozemkov, ktoré s vodným tokom susedia," podotkla Mikulová.

Doplnila, že vodné toky na území Žiliny nespravuje mesto, ale Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. "Správca vodného toku je okrem iného povinný spravovať a udržiavať vodný tok, brehy a brehové porasty v takom stave, aby umožňoval plynulý prietok vody a nehatený odchod ľadu, aby neohrozoval bezpečnosť osôb, majetku, vodohospodárskych a iných právom chránených záujmov. Tým sa dá preventívne predchádzať aj vzniku lokálnych povodní," uzavrela Mikulová.