Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Kryptu pod katedrálou v Žiline predstavia na workshope

Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami. Na snímke pracovníčka antropologického výskumu počas merania kostrových pozostatkov nájdených počas rekonštrukcie Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline 24. júla 2020. Foto: TASR Erika Ďurčová

Pri rekonštrukcii katedrály Najsvätejšej Trojice našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia.

Žilina 23. júla (TASR) – S kryptou pod katedrálou Najsvätejšej Trojice v Žiline a archeologicko-antropologickým výskumom sa môžu zoznámiť účastníci workshopu, ktorý sa uskutoční v sobotu (30. 7.). Podľa Petra Dubca zo Žilinskej diecézy je výskum potrebný, aby nájdené ľudské ostatky dôstojne uložili.

Workshop sa uskutoční o 13.30 h a o 16.30 h. "Začne sa pred hlavným vchodom do katedrály a bude pokračovať po menších skupinkách. Účastníkov budú sprevádzať archeologička Andrea Slaná z Považského múzea, Silvia Bodoriková a Michaela Dörnhöferová z Katedry antropológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a ich študenti," uviedol Dubec.

Pri rekonštrukcii katedrály Najsvätejšej Trojice našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. "Komplexná rekonštrukcia katedrály sa začala v roku 2020. Zahŕňa tri etapy - obnovu exteriéru, obnovu interiéru a obnovu hnuteľných kultúrnych pamiatok v interiéri," dodal Dubec.