Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Regióny

Žilina má vyše šesť kilometrov cyklotrás

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Primátor Žiliny Igor Choma zdôraznil, že budovanie cyklotrás má opodstatnenie z pohľadu zrýchlenia premávky aj väčšieho využívania bicyklov.

Žilina 6. októbra (TASR) – Mesto Žilina má vybudovaných zhruba 6,2 kilometra cyklotrás, najdlhšia je zo sídliska Vlčince III na Námestie Andreja Hlinku v centre mesta a meria približne päť kilometrov. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Ďalšími sú podľa neho kratšie (neucelené) cyklotrasy. "V roku 2011 sa vybudovala cyklotrasa cez Ulicu Antona Bernoláka dlhá 620 metrov, ktorá je súčasťou projektu cyklotrasy zo sídliska Solinky do centra mesta. Z finančných dôvodov sa cyklotrasa v tejto časti mesta vybudovala iba v prvej fáze. Z podchodu na konci Kysuckej cesty vedie cez Budatínsky most cyklotrasa po cestu smerom do Zástrania a je dlhá zhruba 300 metrov. Cyklotrasa na Ulici vysokoškolákov má približne 500 metrov a cyklotrasa cez nadjazd z Celulózky na sídlisko Vlčince I asi 300 metrov. Existujú plány na doplnenie súčasných cyklotrás a na budovanie vzájomne prepojených súvislých trás, všetko je však otázka financií," uviedol Čorba.

Primátor Žiliny Igor Choma zdôraznil, že budovanie cyklotrás má opodstatnenie z pohľadu zrýchlenia premávky aj väčšieho využívania bicyklov. "Budeme pokračovať v príprave a realizácii ďalších cyklotrás po meste. Je to dlhodobý projekt a cieľom je napojiť mestské cyklotrasy na cyklotrasy Žilinského samosprávneho kraja. Aby človek, ktorý ide z ľubovoľnej okolitej dediny, mohol prísť bezpečne priamo až do centra mesta," skonštatoval Choma.

Zároveň upozornil, že mesto dostáva veľa podnetov o ohrozovaní chodcov cyklistami na chodníkoch. "Preto sa mestskí policajti v októbri dôraznejšie zamerajú na cyklistov. Aj touto cestou by som rád vyzval cyklistov, aby zvážili, či budú alebo nebudú porušovať ustanovenia cestného zákona. Pretože v zákone je jasne zadefinované, kto môže a kto nemôže chodiť po chodníku a za akých okolností. V každom prípade treba povedať, že cyklisti nemajú čo robiť na chodníku, pokiaľ tam nie je vyznačená cyklotrasa," uzatvoril Choma.