Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

FOTO: Mestskú plaváreň v Žiline otvorili pred šiestimi desaťročiami

Pohľad na stavbu krytej plavárne, ktorú murárska čata Albína Matušáka z Pozemných stavieb v Žiline zhruba už vybudovala. 13.2.1961 Foto: Archív TASR

Na plavárni sú verejnosti v súčasnosti k dispozícii okrem 50-metrového krytého aj dva 50-metrové vonkajšie bazény s toboganom.

Žilina 11. júla (TASR) - Mestská krytá plaváreň v Žiline v sobotu (15. 7.) oslávi 60 rokov od otvorenia. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej bola prvou plavárňou s krytým 50-metrovým bazénom s olympijskými parametrami v bývalom Československu.

Pripomenula, že o novootvorenú plaváreň bol veľký záujem, počas prvého dňa si do jej priestorov prišlo zaplávať 2500 ľudí. "Žilinskú plaváreň postavili v roku 1963 podľa projektov Antona Cimmermanna, pričom na projekte spolupracovala aj jeho manželka Gabriela. Autorom myšlienky bol Ľudovít Dubnicay, ktorý sa stal aj prvým riaditeľom plavárne," uviedla.

V nedeľu 14. júla dali v Žiline do prevádzky 50 m dlhý krytý bazén, prvý v republike. Bazén je moderný, vyhovuje prevšetky disciplíny plavecké, pre skoky do vody a vodné polo.V budove plavárne je aj všetko potrebné zariadenie a šatnetakmer pre 600 ľudí. 14.7. 1963
Foto: Archív TASR


Na plavárni sú verejnosti v súčasnosti k dispozícii okrem 50-metrového krytého aj dva 50-metrové vonkajšie bazény s toboganom. "Rekreačné a športové zariadenie si počas svojej existencie získalo priazeň obyvateľov i návštevníkov mesta a vybudovalo si tak vernú základňu. Významné jubileum je preto príležitosťou na oslavu. Celodenný program sa začne o 10.00 h. Plavárni prídu zablahoželať Peter Bič Project, skupina AYA, dVj.kukOO či Tárajko a Popletajka," dodala hovorkyňa mesta.