Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Žiline otvorili novú synagógu. Po šesťročnej rekonštrukcii

Na snímke interiér Novej synagógy v Žiline pred Kocertom pre všetkých, ktorí pomohli s rekonštrukciou. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Hudobníci naživo odohrali skladbu Mareka Piačeka, v ktorej zaznelo takmer 3000 mien ´nesmrteľných´, ktorí počas posledných šiestich rokov pomohli s reštaurovaním a rekonštrukciou synagógy.

Žilina 12. mája (TASR) – Po šesťročnej rekonštrukcii dnes oficiálne otvorili Novú synagógu v Žiline od nemeckého architekta Petra Behrensa pre verejnosť. Hudobníci zo speváckeho zboru Octet Singers a hudobníci zo Štátneho komorného orchestra Žilina naživo odohrali skladbu Mareka Piačeka, v ktorej zaznelo takmer 3000 mien "nesmrteľných", ktorí počas posledných šiestich rokov pomohli s reštaurovaním a rekonštrukciou synagógy.

Podľa riaditeľa Kultúrneho centra (KC) Stanica Žilina-Záriečie Mareka Adamova, ktorý je jedným z iniciátorov rekonštrukcie, dnes symbolicky ukončili hlavné stavebné úsilie. "Zatiaľ bude otvorené tri dni v týždni a postupne budeme pridávať. Rekonštrukcia sa nekončí úplne, pokračujeme v dorábaní malých vecí. Je to ako keby odovzdaný holobyt, ktorý postupne zabývame a zariadime," povedal Adamov.

Na snímke interiér Novej synagógy v Žiline pred Kocertom pre všetkých, ktorí pomohli s rekonštrukciou.
Foto: TASR/Erika Ďurčová
"Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na prácach a na projektovaní. Pretože budova sa maximálne podobá tomu, ako bola postavená v roku 1931. Existuje jediná fotografia z vnútra budovy. Ale podľa toho, čo z nej vieme, tak sa to veľmi podarilo," uviedol predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavel Frankl.

Pripomenul, že synagóga bola po odchode kina rok pred rekonštrukciou opustená. "Často sem chodili zlodeji, boli s tým obrovské problémy a prázdna budova je to najhoršie, čo môže byť. Hrozilo, že ju prenajmeme na komerčné účely. Ponuky boli buď biliardová sála, sála na bowling alebo na diskotéku. Jedno horšie ako druhé. Našťastie sa to nestalo," podotkol Frankl.

Primátor Žiliny Igor Choma ocenil, že v meste vzniká ďalší objekt, ktorý môže slúžiť verejnosti. "V tejto časti mesta je to po Rosenfeldovom paláci a zrenovovanej obchodnej banke ďalší objekt, ktorý vytvára naozaj veľmi príjemnú štvrť. Veľká vďaka patrí nesmiernemu úsiliu, entuziazmu a sile ľudí, ktorí to robili už od začiatku bez toho, aby dopredu vedeli, či budú na to zdroje. Pustili sa do toho a dnes sme svedkami veľmi kvalitného výkonu. A v Žiline je ďalšia budova, ktorou sa môžeme pýšiť," uviedol Choma.

Na snímke interiér Novej synagógy v Žiline pred Kocertom pre všetkých, ktorí pomohli s rekonštrukciou. V Žiline 12. mája 2017. Budova neologickej synagógy patrí k najkrajším a z hľadiska architektúry najdôležitejším židovským stavbám na Slovensku. Stavba stojí na mieste pôvodnej synagógy z roku 1881. Modernú budovu s kupolou projektoval svetoznámy nemecký architekt Peter Behrens.
Foto: TASR/Erika Ďurčová
Rekonštrukcia synagógy sa začala v roku 2011 a reálne sa na stavbe začalo pracovať na začiatku roku 2012. "Plán sme si stanovili na jeden milión eur, aby sa to dobre počítalo. V skutočnosti to bolo minimálne o 200.000 eur viac. Ale stále je to vzhľadom na rozsah prác, ktoré sa urobili, a na veľkosť budovy možno polovičný rozpočet. Dá sa povedať, že sme na budove urobili úplne všetko. Od strechy až po kanalizácie a nové prípojky. Samozrejme, gro prác bolo reštaurovanie zvonku a zvnútra. Projekt nejakým spôsobom viedlo okolo 20 ľudí. Pracovalo tu dokopy vyše 100 profesionálov a vyše 500 dobrovoľníkov," doplnil Adamov.

"V istej fáze ma prekvapilo, aký je ten projekt naozaj premyslený a ako málo sa o ňom vedelo. Posudzovalo sa to vždy len ako architektúra, ktorá je síce výnimočná, ale vďaka svojmu autorovi a jeho menu. Nebolo to úplne o kvalitách stavby, to sme naozaj objavili. Že do posledného detailu je to premyslená a naozaj múdra, dobrá stavba, ktorá je monumentálna a súčasne veľmi strohá a normálna. Čiže je adaptovateľná na rôzne iné funkcie. Vyzerá v nej dobre aj koncert, aj výstava. Budova vyniká, ale súčasne na seba neupozorňuje,“ zdôraznil riaditeľ KC Stanica Žilina-Záriečie.

V otvorenej synagóge sa podľa neho začína Pracovná výstava – proces, počas ktorého sa v najbližších dvoch–troch mesiacoch budú na stavenisku striedať poslední robotníci a prví umelci a architekti. "Prvá je Američanka Katarina Burin, ktorá tu bude viesť trojdňový workshop o architektúre a moderne. Výsledky tejto pracovnej výstavy uvidia ľudia od 9. júna. Je to už výstava, ale ešte stále kombinovaná s prácami. A prídu ďalšie akcie - predstavenie z Bábkovej Žiliny, koncert Ivy Bittovej s Čikori, výstava Futurikon, ktorá predstavuje školám moderné technológie," dodal Adamov.