Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

ŽILINA ONLINE: Predsedníčkou Žilinského kraja je Erika Jurinová

Na snímke kandidátka na predsedníčku Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR dňa 5. novembra 2017 v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Sledujte spolu s nami všetko, čo sa počas volebného dňa a po ňom deje v Žilinskom kraji.

Žilina 4. /5.novembra (Teraz.sk/TASR) - Volebná komisia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) eviduje pred sobotňajšími (4.11.) voľbami do vyšších územných celkov (VÚC) osem kandidátov na predsedu ŽSK a 377 kandidátov na poslancov zastupiteľstva ŽSK.

Teraz.sk sleduje voľby v Žilinskom samosprávnom kraji ONLINE.

VŠETKY VOLEBNÉ ONLINY NÁJDETE TU


20:00

Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste volebný víkend sledovali spolu s nami. Redakcia Teraz.sk


16:58

V zastupiteľstve ŽSK bude 25 nezávislých kandidátov.

16:50



16:30

PREČÍTAJTE SI VIAC O SVOJOM PREDSEDOVI


12:25

E. JURINOVÁ: Som odhodlaná meniť žilinskú župu k lepšiemu

Historicky prvú predsedníčku vyššieho územného celku (VÚC) na Slovensku Eriku Jurinovú (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) priebežné volebné výsledky veľmi prekvapili. Ako uviedla počas čakania na oficiálne výsledky volieb vo svojej základni v Žiline, očakávala, že medzi ňou a bývalým predsedom Jurajom Blanárom (Smer-SD) to bude tesnejší súboj.

„Môžeme sa tešiť, že budeme mať prvú županku. Ale keď pozeráme po Slovensku, tak naozaj dôležité je, že všade ľudia ukázali, že chcú zmenu,“ povedala Jurinová. Dodala, že na ňu síce padla ťažoba zodpovednosti, no zároveň aj odhodlanie meniť župu k lepšiemu.

9:23

E. JURINOVÁ na Facebooku



8:18

E. JURINOVÁ: Nech to slúži, ako povzbudenie pre ženy, že majú svoje miesto aj vo verejnom živote




7:37


V zastupiteľstve ŽSK bude 25 nezávislých kandidátov

V 57-člennom zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) obsadia nezávislí kandidáti 25 poslaneckých kresiel, koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS 16 poslaneckých kresiel, strana Smer-SD 11 poslaneckých kresiel a SNS päť poslaneckých kresiel. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V ŽSK prišlo k volebným urnám 192.459 voličov, čo predstavuje volebnú účasť 33,84 percenta. Predsedníčkou ŽSK sa stala Erika Jurinová (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS), ktorá získala 82.034 hlasov (43,67 percenta).

03:59
Slovensko má historicky prvú ženu v kresle predsedu samosprávneho kraja. V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) do neho zasadne Erika Jurinová (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

1:35
Juraj Blanár zablahožela Erike Jurinovej k víťazstvu v Žilinskom kraji. "Prajem jej predovšetkým, aby dokázala naplniť svoj volebný program," dodal.


1:12
Erika Jurinová sa pravdepodobne stane prvou ženou na poste predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Podarilo sa jej získať už 42,76 percenta hlasov, zatiaľ čo súčasný predseda Juraj Blanár zaostáva za ňou s 29,9 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Zatiaľ je spracovaných 77,69 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.


0:24
Erika Jurinová naďalej poráža v Žilinskom samosprávnom kraji súčasného predsedu Juraja Blanára. Po sčítaní takmer tretiny volebných okrskov sa jej podarilo ukoristiť 43 percent hlasov. Blanár získal 28,8 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 29,54 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

SOBOTA 4. NOVEMBRA



23:54
Erika Jurinová v Žilinskom samosprávnom kraji vo voľbách zatiaľ poráža súčasného župana Juraja Blanára. Podarilo sa jej získať 42,57 percenta hlasov. Blanár doteraz získal 29,85 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 10,79 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

23:37

Prvé priebežné výsledky ukázali, že v Žilinskom samosprávnom kraji zatiaľ vedie Juraj Blanár, ktorý získal 38,96 percenta hlasov voličov. Tesne za ním je Erika Jurinová s 35,82 percenta. Údaje o hlasovaní v krajských voľbách zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Spracovaných je zatiaľ 5,68 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

23:17
Volebná účasť v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) môže byť podľa informácií z niektorých obcí vyššia ako pred štyrmi rokmi. V krajskej centrále Smeru-SD v Žiline to po uzavretí volebných miestností povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

"Účasti sú rôzne, ale máme obce, ktoré už hlásili viac ako 50-percentnú účasť. Je to na Kysuciach, rovnako to vyzerá, že v Žiline a aj v niektorých obciach na Orave. Vyzerá, že to bude naozaj rekordná účasť alebo aspoň vyššia ako pred štyrmi rokmi," povedal Blanár.

23:16
Volebná účasť v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) môže byť podľa informácií z niektorých obcí vyššia ako pred štyrmi rokmi.


22:25
Do volebnej centrály jednej z adeptiek na víťazstvo vo voľbách predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) postupne počas večera prichádzajú kandidáti koalície na poslancov.

22:22

Voľby v Žilinskom samosprávnom kraji boli pred uzatvorením volebných miestností bez problémov.

22:00

Volebné miestnosti sa zatvorili v siedmich krajoch. V Trenčianskom voľby pokračujú do 23:15.

18:28

V Tepličke nad Váhom sú voľby pokojné, volia všetky vekové kategórie.

V obci s približne 4300 obyvateľmi je podľa zapisovateľky okrsku číslo 1 Veroniky Šuškovej 3391 oprávnených voličov a svoj hlas odovzdávajú v troch okrskoch.

18:16

VOLEBNÁ MIESTNOSŤ V OSÁDKE ZÍVA PRÁZDNOTOU

Najväčší nápor voličov tu očakávajú vo večerných hodinách.

Okrsková komisia v obci počas sobotňajších volieb upozorňuje starších voličov na spôsob vypĺňania volebných lístkov, aby sa nestalo, že dôjde k zbytočným chybám.

14:10

VOLIŤ PRICHÁDZAJÚ AJ MLADÍ

Najväčšia obec regiónu Liptov, takmer štvortisícové Liptovské Sliače, počas sobotňajších volieb do vyšších územných celkov zriadila tri okrsky v Nižných, Stredných a Vyšných Sliačoch.

Podľa koordinátora volieb Pavla Bartíka je účasť uspokojivá, očakávajú dokonca percentuálne vyššie čísla ako v okolitých obciach dolného Liptova. Tento rok chodí podľa jeho slov voliť aj veľa mladých ľudí, v minulosti to boli skôr občania v strednom veku alebo starší.

10:54

Za imobilnými voličmi v Terchovej prichádzajú členky volebnej komisie s prenosnou volebnou schránkou.
Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie vľavo Anna Dendisová a Jana Machová s prenosnou volebnou schránkou pred Zariadením pre seniorov a domovom sociálnych služieb v Terchovej dňa 4. novembra 2017 počas volieb do orgánov samosprávnych krajov 2017.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Takto odvolili aj manželia Fondrekovci.
Na snímke vľavo voliči Viktor Fondrek a Mária Fondreková z Terchovej hlasujú do prenosnej volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v Zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb v Terchovej dňa 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Erika Ďurčová



8:25

Vo volebnom okrsku v mestskej časti Žiliny Bytčica prichádzalo v sobotu po siedmej hodine do dvoch volebných miestností niekoľko prvých voličov.

7:00

Volebné miestnosti v Žilinskom samosprávnom kraji sú otvorené. Obyvatelia kraja môžu hlasovať do 22:00 hod.