Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Žilina rozdelí v grantovom systéme 138.000 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Finančná pomoc pôjde predovšetkým na rozvoj a podporu športu, vzdelávania, kultúry, ochranu životného prostredia, sociálnu a zdravotnú oblasť.

Žilina 28. februára (TASR) - Mesto Žilina rozdelí v roku 2018 v rámci výziev grantového systému 138.000 eur. Finančná pomoc pôjde predovšetkým na rozvoj a podporu športu, vzdelávania, kultúry, ochranu životného prostredia, sociálnu a zdravotnú oblasť. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Primátor Žiliny Igor Choma uviedol, že na podporu kultúry pôjde tento rok z grantov 70.000 eur. "Na sociálnu a zdravotnú oblasť je vyčlenených 15.000 eur, na oblasť športu 28.000 eur, na oblasť životného prostredia 15.000 eur, na vzdelávanie 10.000 eur. Treba zdôrazniť, že v oblasti sociálnej sa dá pomôcť aj prostredníctvom nadácie mesta, ktorá vznikla minulý rok a reálne funguje," povedal Choma.

Doplnil, že výzvy na predkladanie žiadostí budú zverejnené 5. marca 2018 a uzávierka pre doručenie vyplnených žiadostí je 6. apríla 2018. "O prerozdelení dotácií budú rozhodovať grantové komisie zložené z poslancov mestského zastupiteľstva a nezávislých odborníkov. Schválené projekty mesto zverejní počas druhého májového týždňa na svojich internetových stránkach. Žiadateľ o grant musí mať sídlo či trvalý pobyt v meste Žilina, alebo vykonávať činnosť na území mesta, prípadne poskytovať služby obyvateľom mesta," uviedol žilinský primátor.

Tretím spôsobom podpory sú podľa neho športové dotácie, pričom v rozpočte mesta je na podporu športových klubov schválených ďalších 350.000 eur. "Táto pomoc je určená len pre kluby, ktoré sú zaregistrované v zmysle zákona o športe v Registri právnických osôb v športe," upozornil Choma s tým, že výzva na podávanie žiadostí na športové dotácie už bola zverejnená a záujemcovia môžu svoje projekty posielať do 21. marca 2018.