Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Systém zdieľania bicyklov v Žiline odštartuje sezónu v polovici marca

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Systém BikeKIA funguje v Žiline od roku 2019.

Žilina 1. marca (TASR) - Systém zdieľania bicyklov v Žiline odštartuje šiestu sezónu v polovici marca. Podľa Kataríny Gazdíkovej zo žilinskej radnice pribudnú k doterajším 30 stanovištiam bicyklov ďalšie dve virtuálne stanice a zvýši sa aj počet bicyklov.

Doplnila, že pre používateľov bude k dispozícii nová modernejšia aplikácia a možnosť využívať predplatné. "V novej sezóne bude k dispozícii celkovo 195 bicyklov, oproti minulému roku vzrástol ich počet o 50 kusov. Nové stanice pribudnú v lokalitách Stanica Záriečie a na Kamennej ulici. Zásadnou novinkou bude skrátenie výpožičného času zadarmo. Používatelia si budú môcť zvoliť v rámci nových podmienok výpožičiek jednorazovú výpožičku alebo využiť predplatné na celú sezónu," uviedla.

"V prípade jednorazovej výpožičky bude po novom bezplatných prvých 15 minút, následne si cyklista priplatí za každých 15 minút 25 centov. Ak si však zaplatí predplatné na celú sezónu vo výške 10 eur, bezplatný čas výpožičky bicykla bude 30 minút. Až následne sa bude účtovať poplatok vo výške 25 centov za každých 15 minút," vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Od spoplatnenia si samospráva sľubuje rozšírenie systému a zvýšenie obrátkovosti bicyklov, čím sa stanú dostupnejšie pre väčší počet používateľov. "Spoplatnenie reflektuje aj celkový priemerný čas jednotlivých výpožičiek, pričom priemerná dĺžka výpožičky bola vlani 11 minút. Celkovo 83 percent cyklistov využívalo bicykel do 15 minút. Čo znamená, že väčšiny používateľov sa táto zmena nedotkne alebo sa dotkne len minimálne," podotkol Fiabáne.

Systém BikeKIA funguje v Žiline od roku 2019. V prvej sezóne sa registrovalo takmer 23.000 cyklistov, za päť rokov prevádzky ich počet stúpol na necelých 45.000. Používatelia vlani urobili 198.181 výpožičiek. "Hlavným partnerom projektu je Nadácia Kia Slovakia. Prevádzkovateľom je mesto Žilina, pre ktoré spoločnosť Arriva Slovakia dodala plne funkčný systém a denne zabezpečuje jeho plynulú prevádzku," uzavrela Gazdíková.