Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

UNIZA a mesto Žilina začali stavať multifunkčné športové centrum

Na snímke slávnostné prestrihnutie pásky za účasti rektora Žilinskej univerzity v Žiline Jána Čelka, primátora mesta Žilina Petra Fiabáne a predsedu správnej rady Fondu na podporu športu Ladislava Križana a pozvaných hostí po skončení tlačovej konferencie k prvému výkopu Športového centra pri vysokoškolských internátoch v pondelok 18. septembra 2023 v Žiline. Foto: TASR Daniel Stehlík

Športové centrum s diváckou kapacitou 1500 miest doplní priestor atletického štadióna, v ktorom je sústredená aj ďalšia športová infraštruktúra, vrátane futbalového štadióna.

Žilina 18. septembra (TASR) - Multifunkčné športové centrum začala v pondelok v Žiline stavať Žilinská univerzita (UNIZA) v spolupráci s mestom. Podľa rektora UNIZA Jána Čelka si stavba vyžiada investíciu viac ako 7,5 milióna eur a jej dokončenie naplánovali na január 2025. Celkové náklady na projekt vrátane pozemku sú takmer 11 miliónov eur.

Športové centrum s diváckou kapacitou 1500 miest doplní priestor atletického štadióna, v ktorom je sústredená aj ďalšia športová infraštruktúra, vrátane futbalového štadióna. "Centrum bude spoluvytvárať zázemie vysokoškolských internátov, novej menzy a univerzitnej knižnice UNIZA. V rámci výučby sa športu venuje pravidelne približne 40 percent študentov univerzity. Naším spoločným cieľom je nielen podpora športových aktivít masového, výkonnostného a vrcholového univerzitného športu, ale taktiež vzdelávanie a príprava mladej generácie športovcov," uviedol rektor.

Centrum bude spĺňať náročné požiadavky na organizovanie medzinárodných športových podujatí do úrovne majstrovstiev Európy. "Poskytne profesionálne podmienky pre basketbal, volejbal, florbal, futsal, hádzanú a aj doplnkové športy, napríklad atletiku, tenis, bedminton či stolný tenis. Tréningové priestory a zariadenia budú využívať Ústav telesnej výchovy (ÚTV) UNIZA a športové kluby AC UNIZA, ktoré sú organizátormi významných celoslovenských akademických športových podujatí, ako sú univerziáda SR, akademické majstrovstvá SR či finále univerzít SR," doplnil Čelko.

Na snímke prebiehajúce výkopové práce k Športovému centru pri vysokoškolských internátoch v pondelok 18. septembra 2023 v Žiline
Foto: TASR Daniel Stehlík


Primátor Žiliny Peter Fiabáne podotkol, že dlhodobým zámerom mesta je podporovať žilinských športovcov a vytvárať pre nich kvalitné podmienky. "Som nesmierne rád, že sme sa s UNIZA pustili do projektu nového centra, ktoré bude spĺňať najvyššie medzinárodné štandardy. Verím, že k atletickému štadiónu, ktorý sme spoločne otvárali pred rokom, sa už čoskoro pridá ďalšie moderné športovisko," povedal.

Projekt športového centra finančne podporil Fond na podporu športu sumou päť miliónov eur. Na ďalšom financovaní sa podieľali UNIZA a mesto Žilina. "Od roku 1993 je to podľa mojich vedomostí najväčšia verejná investícia, ktorá smeruje do športovej infraštruktúry v Žiline. Športová hala by mala slúžiť nielen akademickej obci a lokálnym športovým klubom. Ale aj športovým reprezentáciám Slovenskej republiky vo viacerých palubovkových športoch," dodal predseda správnej rady Fondu na podporu športu Ladislav Križan.