Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Veľtrh sociálnych aktivít predstavil prácu so sociálne slabšími

Na snímke prezentácia prosociálnych organizácií s názvom Veľtrh sociálnych aktivít v obchodnom centre 3. novembra 2017 v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podujatie sa konalo pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby, ktorý bol 17. októbra.

Žilina 3. novembra (TASR) – Veľtrh sociálnych aktivít prezentoval v piatok v Žiline sociálne zariadenia, centrá a organizácie, ktoré pracujú so sociálne slabšími alebo znevýhodnenými skupinami či jednotlivcami.

Podľa koordinátorky Žilinského dobrovoľníckeho centra Terezy Prielomkovej sa veľtrh uskutočnil pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby, ktorý bol 17. októbra. "Predstavili sa napríklad organizácia Áno pre život, Diecézna charita Žilina a Dom charitas, ktorý sa venuje týraným ženám, a priniesli výrobky svojich klientov. Zároveň veľtrh slúžil ako prezentačný priestor, aby sa zvýraznila oblasť, ktorá sa venuje práve týmto skupinám," povedala Prielomková.

"Žilinské dobrovoľnícke centrum sa snaží pozdvihnúť dobrovoľníctvo a zároveň vyhľadáva organizácie alebo centrá, ktoré nemajú dostatok priestoru na prezentáciu a nemajú dostatok finančných prostriedkov. Preto sme sa rozhodli vytvoriť im priestor," dodala Prielomková.

Zámerom Veľtrhu sociálnych aktivít je podľa organizátorov osloviť verejnosť s cieľom robiť ju vnímavejšou k ľuďom, ktorí sa ocitli v akejkoľvek núdzi alebo v existenčných problémoch. Ďalej poukázať na usilovnú, dlhodobú a často neviditeľnú prácu sociálnych inštitúcií a dobrovoľníkov, na množstvo a rozmanitosť aktivít zameraných na zlepšenie situácie ohrozených a biednych, ale aj na prevenciu a podporu na ceste k zodpovednosti za seba a k zlepšeniu kvality života.

Veľtrh sociálnych aktivít organizuje Fórum kresťanských inštitúcií a Sociálna subkomisia Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Dlhoročným partnerom podujatia je okrem miest a ich samospráv Nadácia Konrada Adenauera, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Slovenská katolícka charita, Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku a mnohé pomáhajúce iniciatívy.