Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Žilinskí vodiči môžu jeden deň bezplatne cestovať v MHD

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Cestujúci s platným vodičským preukazom môžu využiť bezplatnú dopravu na všetkých linkách MHD v piatok do 24. hodiny.

Žilina 20. septembra (TASR) – Majitelia vodičských preukazov môžu v piatok 22. septembra cestovať v Žiline počas Svetového dňa bez áut mestskou hromadnou dopravou (MHD) bezplatne.

"Všetci vieme, že aj automobilová doprava zanecháva na našej planéte značnú uhlíkovú stopu. Akékoľvek, čo i len krátkodobé obmedzenie automobilovej premávky má zmysel," povedala poslankyňa Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline Iveta Martinková, ktorá bezplatné cestovanie vodičov navrhla na ostatnom zasadnutí.

Podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu môžu cestujúci s platným vodičským preukazom využiť bezplatnú dopravu na všetkých linkách MHD v piatok do 24. hodiny. "Týmto spôsobom chcú primátor a poslanci podporiť význam mestskej hromadnej dopravy ako ideálneho druhu dopravy v mestskom priestore," podotkol Čorba.

Doplnil, že na Námestí Andreja Hlinku bude v piatok pre verejnosť program zameraný na znižovanie emisného zaťaženia v meste. "Témou Európskeho týždňa mobility 2017 je Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita. V nadväznosti na túto tému pripravilo mesto pre návštevníkov prezentáciu elektromobilov rôznych značiek či predstavenie zámeru mesta zriadiť systém na zdieľanie verejných bicyklov. Návštevníci podujatia si môžu vyskúšať jazdu požičaným bicyklom či jazdu v elektromobile," dodal hovorca mesta Žilina.