Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Žilina sa v zime postará o 255 km ciest a 63 km chodníkov

sneh Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zimnú údržbu chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam sú povinní zabezpečiť vlastníci, správcovia alebo užívatelia týchto nehnuteľností.


Žilina 28. novembra (TASR) – Mesto Žilina bude mať na skládke posypového materiálu v areáli firmy Žilinské komunikácie, a. s., ktorá zabezpečuje údržbu mestských komunikácií, približne 700 ton inertného posypového materiálu a 950 ton chemického posypového materiálu, plus 500 ton v zálohe. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že zimná údržba je zabezpečená pre 255 kilometrov (km) ciest a 63 km peších komunikácií. "Pre občanov bude opäť k dispozícii nepretržitá dispečersko-spravodajská služba na telefónnom čísle 041/565 23 71, na ktorom môžu nahlasovať problémy s prejazdnosťou ciest alebo chodníkov," uviedol Čorba.

"Žilinské komunikácie vykonávajú podľa potreby posypanie povrchu vozoviek interným a chemickým materiálom, zhŕňanie, pluhovanie a odvoz snehu. Prednostne sa zabezpečuje zjazdnosť hlavných križovatiek, výpadových ciest a frekventovaných ulíc s premávkou mestskej hromadnej dopravy," dodal hovorca mesta Žilina.

Pripomenul, že podľa všeobecne záväzného nariadenia sú povinní zimnú údržbu chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam zabezpečiť vlastníci, správcovia alebo užívatelia týchto nehnuteľností. "Zimnú údržbu parkovísk sú povinní zabezpečiť príslušní zmluvní nájomcovia," uzavrel Čorba.