Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Žilinský kraj získal spoluprácou s Českom a Poľskom milióny eur

Hrad Strečno Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na hrade Strečno vybudovali vďaka tejto finančnej podpore unikátnu stredovekú dedinu Paseka s jedinečnými historickými obydliami.


Žilina 9. septembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) získal v programovom období 2007/2013 v rámci slovensko-poľskej a slovensko-českej spolupráce 9,8 milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Doplnila, že na hrade Strečno vybudovali vďaka tejto finančnej podpore unikátnu stredovekú dedinu Paseka s jedinečnými historickými obydliami. "Podarilo sa nám tiež zrekonštruovať najstaršie bábkové divadlo na Slovensku, ktoré sa nachádza v Žiline," uviedla Záteková.

Výsledkom spolupráce sú podľa nej i novovybudované či novooznačené turistické trasy a chodníky. "Obec Čierne dobudovala jestvujúci chodník k Trojmedziu, významnému miestu hranice troch štátov - Slovenska, Česka a Poľska. V Kysuckom Lieskovci vytvorili krížovú cestu a v Námestove zrekonštruovali lesnícky náučný chodník. Eurofondy pomohli tiež k rozvoju cykloturistických trás v Dolnom Kubíne, Závažnej Porube či Liptovskom Hrádku," dodala hovorkyňa ŽSK.

V novom programovom období 2014/2020 sú už pre Žilinský kraj schválené projekty v celkovej výške 16 miliónov eur. "Čakáme na schválenie pri ďalších, ktoré by do ŽSK priniesli investície približne päť miliónov eur. Prioritu má pre nás aktuálne budovanie nového úseku cyklotrasy po ľavej strane Váhu v smere od hradu Budatín po Vodné dielo, ktorá by merala 3,8 kilometra. Financie sme získali prostredníctvom cezhraničnej slovensko-českej spolupráce a súčasťou projektu je i vyznačenie nových siedmich cykloturistických trás prepájajúcich ŽSK a Moravskosliezsky kraj," podotkla Záteková.

"Pôjde o zaujímavé úseky, vhodné predovšetkým pre zdatnejších horských bajkerov, ako nová MTB cyklomagistrála Javorníckym a Beskydským hrebeňom s dĺžkou 58 kilometrov. Turistické chodníky pribudnú tiež medzi Krásnom nad Kysucou a Oščadnicou, Krásnom nad Kysucou a Dunajovom, v Novej Bystrici, Kline i v Dolnom Kubíne. Financovanie pre rozvoj cyklotrás získali aj v Trstenej, Liesku, Hladovke a Suchej Hore," uzavrela hovorkyňa ŽSK.