Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Žilinskom kraji zrekonštruujú do konca prázdnin deväť internátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do obnovy sa investuje približne 3,4 milióna eur.

Žilina 26. júla (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zrekonštruuje do konca letných prázdnin deväť internátov stredných škôl vo svojej pôsobnosti. Do obnovy investuje približne 3,4 milióna eur. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

"Pôjde o rôzne práce, budovy buď zateplíme, vymeníme okná, dvere, balkóny, alebo zmodernizujeme hygienické zariadenia či v jednom prípade dokonca vymeníme starý výťah, ktorý už dosluhuje," uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár. Presná výška investície bude jasná až po skončení verejných obstarávaní. Blanár ale predpokladá, že ceny budú o niečo nižšie, ako na tento účel vyčlenili v rozpočte.

Doplnil, že pripravená je obnova školského internátu Spojenej školy v Kysuckom Novom Meste, ktorá síce presiahne do obdobia nového školského roka, no študentov obmedzí len stavebný ruch počas úpravy a zateplenia budovy či výmeny podláh. "Ide o prvú etapu rekonštrukcie, ktorá nás čaká približne od augusta do začiatku budúceho roka. Verejné obstarávanie nám neumožnilo začať s prácami skôr," vysvetlil predseda ŽSK.

V súčasnosti prebieha súťaž na zhotoviteľa zateplenia a výmeny okien v školskom internáte v Ružomberku. ŽSK plánuje v najbližších týždňoch vyhlásiť aj ďalšie súťaže na modernizáciu ubytovacích zariadení pre študentov.

V areáli Dopravnej akadémie v Žiline pribudne na internáte nadstavba, ktorou nielen vyrieši havarijný stav strechy, ale taktiež rozšíria priestory. "Kvalitnejšie ubytovanie budú mať i žiaci pri Strednej zdravotníckej škole v Žiline a rovnako Strednej priemyselnej škole v Martine. Hygienické zariadenia vynovíme pre študentov ubytovaných v rámci Obchodnej akadémie v Liptovskom Mikuláši a kompletná rekonštrukcia sa pripravuje tiež v internáte Spojenej školy v Tvrdošíne," vymenoval Blanár.