Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Žilinská diecéza si pripomenula 15. výročie na slávnostnej svätej omši

Žilina diecéza Foto: TASR

V mene Svätého Otca Františka poďakoval prvému žilinskému biskupovi Tomášovi Galisovi.

Žilina 16. februára (TASR) - Žilinská rímskokatolícka diecéza si vo štvrtok pripomenula 15. výročie vzniku. Slávnostnú svätú omšu vo Farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie na žilinskom sídlisku Vlčince celebroval apoštolský nuncius Nicola Girasoli. TASR o tom informoval hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík.

"Už vidíme dobré ovocie, ktoré prinieslo rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. zriadiť novú Žilinskú diecézu. Život cirkvi na tomto území prekvitá vo všetkých pastoračných oblastiach," skonštatoval apoštolský nuncius.

V mene Svätého Otca Františka poďakoval prvému žilinskému biskupovi Tomášovi Galisovi. "Poďakovanie patrí aj všetkým kňazom, rehoľníkom a rehoľníčkam, diakonom a seminaristom, laikom, mužom aj ženám zamestnaným v rozličných diecéznych inštitúciách, mladým a celému Božiemu ľudu Žilinskej diecézy. Vďaka, lebo v spojení s biskupom ste odviedli a stále odvádzate skvelú tímovú prácu," dodal.

Žilinskú diecézu Svätý Otec Benedikt XVI. zriadil 14. februára 2008. Prvým žilinským biskupom sa stal Mons. Tomáš Galis, dovtedajší pomocný biskup z Banskej Bystrice. Žilinská diecéza vznikla z deviatich dekanátov z diecézy Nitra (Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Varín, Bytča, Rajec, Považská Bystrica, Púchov, Ilava) a jedného z Banskobystrickej diecézy (Martin). V roku 2018 pribudol dekanát Turzovka odčlenením z čadčianskeho dekanátu a dekanát Krásno nad Kysucou odčlenením z dekanátu Kysucké Nové Mesto. V súčasnosti má Žilinská diecéza 112 farností, v ktorej pracuje 259 kňazov (z toho 207 diecéznych a 52 rehoľných).