Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Žilinskí colníci zaistili tento rok 951 napodobenín značkového tovaru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Príslušníci finančnej správy napodobeniny odhalili v obchodoch, dopravných prostriedkoch a poštových zásielkach.

Žilina 7. júla (TASR) - Žilinskí príslušníci finančnej správy zaistili od začiatku roka 951 napodobenín značkového tovaru. Podľa hovorkyne Colného úradu (CÚ) Žilina Boženy Chríbikovej predstavuje vyčíslená hodnota originálov najpodobnejších napodobeninám sumu 47.730 eur.

Doplnila, že za posledný polrok pribudlo do skladu zadržaného tovaru viac ako 504 párov obuvi a 447 kusov ďalších vecí, ktorými došlo k porušeniu práv oprávnenej osoby k ochrannej známke, keďže išlo o falzifikáty. "Medzi nimi bol zväčša športový tovar, ale tiež šľapky, papuče, hodinky, kabelky a hračky pre deti. Tieto výrobky pochádzajú z Číny, Vietnamu, Turecka či Švajčiarska," uviedla hovorkyňa CÚ Žilina.

Za zmienku podľa nej stojí napodobenina kabelky, označená známkou svetoznámej značky, ktorá má v originálnom prevedení hodnotu 6250 eur. "Z finančného pohľadu sú zaujímavé napríklad aj plastové emblémy na automobil s označením ochrannej známky, ktoré prišli v dvoch poštových zásielkach po 100 kusoch. Celkovú sumu originálov takýchto výrobkov vyčíslili na 5600 eur, pričom sprievodné doklady uvádzali 17 eur. Aj ďalšia kabelka spolu s kufrom z Turecka by v pravom prevedení dosahovali hodnotu niekoľko tisíc eur. Na dovolenke si ich kúpila pani a nechala poslať poštou. Pri colnej kontrole však vykazovali znaky falzifikátov," dodala Chríbiková.

Príslušníci finančnej správy napodobeniny odhalili v obchodoch, dopravných prostriedkoch a poštových zásielkach. "Pri kontrolách tovaru postupujú podľa nariadenia o presadzovaní práv duševného vlastníctva. Tento predpis sa neuplatňuje na tovar neobchodnej povahy, ktorý sa nachádza v osobnej batožine cestujúcich," vysvetlila hovorkyňa CÚ Žilina.