Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Žilinskí poslanci schválili VZN o parkovacej politike

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Podľa vedúceho odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu v Žiline Radoslava Vozárika sa zóna regulovaného parkovania nemení.

Žilina 24. apríla (TASR) – Žilinskí mestskí poslanci schválili na pondelkovom rokovaní kľúčový dokument na prevzatie parkovacej politiky od Žilinskej parkovacej spoločnosti (ŽPS) do správy mesta. Schválené všeobecne záväzne nariadenie (VZN) určuje spôsob, akým bude mesto prevádzkovať parkovaciu politiku po prevzatí v júni tohto roka. Po schválení VZN o tom informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Pripomenul, že mesto sa pripravuje na prevzatie regulácie parkovania v centrálnej mestskej zóne, ktorú v súčasnosti prevádzkuje ŽPS. "Jedným z hlavných bodov bolo VZN o dočasnom parkovaní vozidiel, ktoré v súčasnosti v meste absentuje. Vo VZN sa územne rieši centrálna mestská zóna vrátane širšieho centra. Definuje tiež nové formy úhrady za rezidentské karty, parkovacie lístky pre návštevníkov, dobu spoplatnenia a výšku poplatkov," uviedol Fiabáne.

Doplnil, že mesto už má vysúťažený systém a víťazný uchádzač pripravuje jeho zavedenie. "Vyhlasuje sa súťaž na platobný systém formou SMS a aplikácie, pripravenú máme aj zmenu dopravného značenia. Momentálne tie kroky vyzerajú, že by sme mali byť pripravení 7. júna na prevzatie," povedal žilinský primátor.

Podľa vedúceho odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu v Žiline Radoslava Vozárika sa zóna regulovaného parkovania nemení. Zmení sa iba počet pásiem z troch na dve. "Parkovaciu politiku územne zjednodušujeme a prichádzame s modernizáciou systému. Parkovné sa už nebude uhrádzať len mincami. Pribudne úhrada SMS platbou a prostredníctvom aplikácie. Postupne chceme vymeniť aj parkovacie automaty, aby občania aj návštevníci vedeli zaplatiť platobnou kartou," konkretizoval Vozárik.