Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Žilinský kraj obnovil techniku pre Správu ciest za 3,7 milióna eur

Na snímke zľava predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár, generálny riaditeľ Správy ciest ŽSK Dezider Szabó a riaditeľ odboru dopravy a územného plánovania ŽSK Ivan Mokrý počas odovzdania novej cestnej techniky pre údržbu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja v priestoroch závodu SC ŽSK Horné Považie v Žiline 12. decembra 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Generálny riaditeľ SC ŽSK Dezider Szabó informoval, že päť sypačov s nadstavbami a radlicami rozdelia do jednotlivých závodov.

Žilina 12. decembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) dnes odovzdal Správe ciest (SC) ŽSK do užívania päť moderných sypačov s nadstavbami, radlicami a ďalšie nové vozidlá, ktorými obnovuje vozový park v piatich regionálnych závodoch na Kysuciach, v Turci, na hornom Považí, na Orave a v Liptove.

Obnova techniky si podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára vyžiadala investíciu 3,7 milióna eur a samosprávny kraj ju financoval z úveru pre správu ciest a na obnovu nemocníc. "Tento rok našim cestárom pribudne 26 úplne nových áut, 63 prídavných zariadení a desať vozidiel, ktoré prešli generálnou opravou. Dokonca aj nový finišér, ktorým už dnes môžeme obnovovať naše cesty vlastnými kapacitami. Sme opäť o čosi kvalitnejší z hľadiska akčnosti a môžeme údržbu vykonávať spoľahlivo. Každé vozidlo bude vybavené aj GPS a maximálne využijeme aj logistiku. Aby sme to, čo sa od nás očakáva, zabezpečovali vždy včas a v dostatočnej kvalite," povedal Blanár.



"Popritom sa snažíme udržať pri živote ešte schopnú techniku. V tomto roku sme 'zgenerálkovali' desať sypačov, ktoré budú môcť ďalších niekoľko rokov slúžiť. V budúcom roku plánujeme 'zgenerálkovať' ďalšie tri sypače. Dnes môžeme povedať, že obnova techniky sa nám darí a technika, ktorú mnohí ľudia poznali - staré liazky a tatrovky, sa už bude z našich ciest pomaličky vytrácať," zdôraznil predseda ŽSK.

Doplnil, že ŽSK v súčasnosti zabezpečuje zimnú údržbu na 1800 kilometroch ciest. "V tom je zahrnutých aj 493 kilometrov ciest I. triedy a takmer 18 kilometrov rýchlostných ciest. Najväčšie gro sú naše krajské cesty – 1356 kilometrov ciest II. a III. triedy. Zatiaľ máme najazdených v rámci tejto zimy 160.000 kilometrov. Ale máme predpovede, že nás čakajú ďalšie sneženia, takže táto technika prišla akurát vhod," podotkol Blanár.

Generálny riaditeľ SC ŽSK Dezider Szabó informoval, že päť sypačov s nadstavbami a radlicami rozdelia do jednotlivých závodov. "Plus sypače budú osadené novými nadstavbami podľa potrieb jednotlivých závodov. Máme 18 nových nadstavieb, 23 nových radlíc, na každý závod pôjde jeden nový traktor s prídavnými zariadeniami, jeden nakladač a máme ešte päť áut do 3,5 tony na bežnú údržbu, ktoré tiež pôjdu na každý závod. Bez týchto áut sme mali 109 vozidiel údržby a priemerný vek bol okolo 23 rokov. S týmito pribudli autá a znížil sa vek," uzavrel Szabó.