Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Žilinský kraj opraví cesty na Orave za 7,2 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR Štefan Puškáš

V rámci prvého projektu zmodernizuje kraj napríklad cestu druhej triedy medzi Vitanovou a Hladovkou.


Tvrdošín/Námestovo 19. októbra (TASR) - Obyvatelia oravského regiónu budú môcť už čoskoro využívať opravené cesty. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) získal na rekonštrukciu ciest v okresoch Tvrdošín a Námestovo finančné prostriedky vo výške 7,2 milióna eur vďaka programu cezhraničnej spolupráce. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

"Spolu s poľskými partnermi sme vypracovali projekty na obnovu našich ciest v okresoch Tvrdošín a Námestovo, kde si komunikácie vyžadovali nový asfaltový povrch a niekoľkomiliónovú investíciu. Monitorovací výbor schválil dve naše žiadosti, a preto Oravcov čakajú veľké rekonštrukcie," informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

V rámci prvého projektu zmodernizuje kraj za 3,86 milióna eur cestu druhej triedy medzi Vitanovou a Hladovkou, rovnako cestu tretej triedy priamo vo Vitanovej a zrekonštruuje i šesť mostov v Zuberci, Suchej Hore, Vitanovej a na úseku medzi Vitanovou a Oravicami. Ako ďalej priblížil riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý, druhý projekt počíta s prácami za 3,36 milióna eur na viac ako 11 kilometroch v katastrálnom území obcí Oravská Lesná, Zákamenné a Novoť. "Aj tu budeme obnovovať mosty, a to konkrétne v obci Lokca a pred obcou Krušetnica," doplnil.

Program slovensko-poľskej spolupráce v novom programovom období 2014 – 2020 vyčlenil z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja na realizáciu cezhraničných projektov takmer 155 miliónov eur. "O finančné prostriedky sa uchádzame tiež v ďalších výzvach. Chceme pokračovať v úspešnej rekonštrukcii Budatínskeho hradu. Začali sme ešte v roku 2009 a aj vďaka eurofondom je hrad dnes klenotom Horného Považia," skonštatoval Blanár. Investícia z európskych financií je podľa neho potrebná i v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, kde by pre návštevníkov v prípade úspešného posúdenia projektu mohla vzniknúť nová úzkorozchodná lesná železničná trať.