Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žilinský kraj podporil dotáciou z vlastných príjmov 279 projektov

Na snímke predseda ŽSK Juraj Blanár Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žilinský samosprávny kraj podporil projekty celkovou sumou sumu 163.050 eur.

Žilina 9. marca (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) podporil finančnou dotáciou z vlastných príjmov projekty 279 žiadateľov zamerané na aktivity v oblasti školstva a vzdelávania, kultúrnej činnosti, športu, zdravotníctva, sociálnych služieb, charity či verejnoprospešných aktivít celkovou sumou sumu 163.050 eur. TASR o tom informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

"Som veľmi rád, že tento nástroj sa v prvom kole stretol s veľkým záujmom. Musím podotknúť, že v tomto prípade boli všetci žiadatelia uspokojení minimálne čiastkou 200 eur, pričom boli schválené projekty až do 1300 eur. Na druhé kolo nám ostala ešte finančná čiastka 31.950 eur. To je pre žiadateľov, ktorí z nejakých oprávnených dôvodov požiadajú ešte do konca mája na podporu svojich aktivít, ak im zlyhalo to, čo mali naplánované," povedal Blanár.

Financie z vlastných príjmov ŽSK schvaľuje predseda samosprávneho kraja už od roku 2004 v rámci všeobecne záväzného nariadenia na základe odporúčania komisií Zastupiteľstva ŽSK. "Žiadatelia musia mať sídlo alebo trvalý pobyt na území ŽSK a súčasne na tomto území rozvíjať svoju činnosť," doplnil predseda ŽSK s tým, že pre rok 2016 sú rozpočtované finančné prostriedky vo výške 195.000 eur.

"Teší ma, že sa nám každoročne darí pomáhať pri realizácii rôznorodých projektov vo všetkých piatich regiónoch nášho kraja a mnohé obce, spevácke a tanečné skupiny, občianske združenia či vydavatelia nás vnímajú ako partnerov. Aj vďaka tomuto grantovému programu môžeme rozvíjať v našom kraji kultúru a šport, podporiť mnoho podujatí a veľakrát i dopomôcť zachovať naše dedičstvo pre ďalšie generácie," uzavrel predseda ŽSK.