Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Žilinský súd schválil tureckým kamionistom dohody o vine a treste

Ilustračná snímka Foto: Ilustračné foto

Za zločin prevádzačstva vymeral každému z nich nepodmienečný trest štyri roky a osem mesiacov a tresty vyhostenia na 10 rokov.

Žilina 26. marca (TASR) – Okresný súd (OS) Žilina schválil v pondelok dohody o vine a treste dvoch tureckých vodičov kamiónov. Za zločin prevádzačstva vymeral každému z nich nepodmienečný trest štyri roky a osem mesiacov a tresty vyhostenia na 10 rokov.

"V uvedenom prípade boli splnené podmienky na konanie o dohode o vine a treste. Obvinení sa od začiatku priznávali a pomáhajú usvedčovať ďalších členov organizovanej skupiny. V súčasnosti je vedené trestné stíhanie aj v Nemecku, kde sú stíhaní ďalší členovia organizovanej skupiny, s ktorými mali títo tureckí občania spolupracovať," informoval hovorca Krajskej prokuratúry (KP) Žilina Milan Cisarik.

Pripomenul, že 37-ročného a 59-ročného vodiča zadržali policajti 14. novembra 2017 o 00.46 h v mestskej časti Žiliny Budatín. "Po otvorení ich vozidiel našli 79 štátnych občanov Iránskej islamskej republiky, Irackej republiky a Sýrskej republiky vo veku zhruba od 3 mesiacov do 50 rokov. Títo nepredložili ku kontrole doklady totožnosti a odmietli uviesť dátum narodenia. Cudzincov mali naložiť v Rumunsku a ich cesta mala viesť cez Maďarsko a Slovensko do Nemecka," dodal Cisarik.

Sudca pre prípravné konanie OS Žilina poslal 16. novembra 2017 obidvoch tureckých vodičov obvinených zo zločinu prevádzačstva do väzby. "V tejto veci boli aj zadržané dva turecké kamióny, v najbližších dňoch prokurátor podá návrh na zhabanie týchto kamiónov. S osobami, ktoré prevážali v kamiónoch, prebiehalo konanie o vrátení do Rumunska," uviedol hovorca žilinskej krajskej prokuratúry.