Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Vo viacerých regiónoch sa dnes lúčili so zimou vynášaním Moreny

Tradičným hodením zapálenej Moreny do Hrona sa deti z Folklórneho súboru Šťastné detstvo v Brezne rozlúčili so zimou. Ako pre TASR povedala Zdenka Števková z Mestského kultúrneho strediska v Brezne, tradičným ľudovým divadlom vítali ľudia jar vždy na Kvetnú nedeľu, avšak z organizačných dôvodov skončila figurína zo slamy vo vode už o deň skôr. Na snímke členka folklórneho súboru zapaľuje Morenu. Foto: TASR/Ján Siman

Tradičné vynášanie Moreny je spájané práve s dnešnou Kvetnou nedeľou.

Brezno 24. marca (TASR) - Tradičným hodením zapálenej Moreny do Hrona sa deti z Folklórneho súboru Šťastné detstvo v Brezne rozlúčili so zimou. Ako pre TASR povedala Zdenka Števková z Mestského kultúrneho strediska v Brezne, tradičným ľudovým divadlom vítali ľudia jar vždy na Kvetnú nedeľu, avšak z organizačných dôvodov skončila figurína zo slamy vo vode už o deň skôr.

Vyše štyridsať detí sa najskôr postavilo na tribúnu na Námestí Milana Rastislava Štefánika, kde sa predstavili krátkym programom. Okrem spevu nechýbala ani detská ľudová hudba pod vedením Kristíny Pitoňákovej. Potom nasledovala krátka prechádzka k Hronu, kde figurínu zo slamy vyzliekli, podpálili a hodili do rieky.


Tradičným divadlom sa rozlúčili so zimou. "Tento program pripravuje Folklórny súbor Šťastné detstvo, ktorý v Brezne už 35 rokov vedie Angela Černáková. V jeho repertoári sú choreografie z celého Slovenska. Podľa meteorológov bude tento rok zima celý marec, ale termíny nepustia. Tradičné vynášanie Moreny je totiž spájané práve s Kvetnou nedeľou," povedala Števková.

V Prešove vynášaním Moreny ukončili turisti zimnú sezónu

Prešov 24. marca (TASR) - Pálenie Moreny a vítanie jari v Prešove dnes zaujalo asi 250 zvedavcov, ktorí sa takto prišli rozlúčiť so zimou. Bábky ženskej podoby - Moreny rozličných podôb a veľkostí priniesli so sebou desiatky ľudí. Zapálené ich hádzali do rieky Torysa. Akciu zorganizovali po 57. raz prešovskí turisti s cieľom pripomenúť si staré tradície.

„Ukončili sme dnes zimnú sezónu, začíname letnú," povedal TASR predseda Regionálnej rady Klubu slovenských turistov regiónu Šariš Juraj Fiľakovský. S dnešnou akciou je spokojný, myslí si, že pre ľudí to bol prínos. Morena ako staroslovenská bohyňa zimy je známa hlavne z folklóru ako bábka oblečená v ženských šatách. Vynášaním Moreny, jej spálením alebo vhodením do rieky sa symbolicky končí zima.

Malé bábky - Morenky si so sebou priniesli aj deti, ktorých sa na akcii zúčastnila približne päťdesiatka. „Mali sme tu spolu 16 Moren a na ôsmich lodiach sme ich splavovali po Toryse,“ doplnil Fiľakovský.

Úspešné podujatie organizuje Regionálna rada Klubu slovenských turistov Prešov v spolupráci s radnicou, ABC Centrom voľného času Prešov a štátnym podnikom Lesy SR – odštepný závod Prešov.