Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zimné slávnosti folklóru sa v Pravenci konali vo fašiangovom duchu

Vo veselom fašiangovom duchu sa uskutočnili v Pravenci v okrese Prievidza jubilejné 25. Zimné slávnosti folklóru. Je to podujatie, ktoré postupne prerástlo do široko spektrálneho projektu, v súčasnosti už 13. Zimných slávností Hornonitria. Na snímke vystúpenie folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Zimné slávnosti vyvrcholia 27. februára v Porube, prezentáciou tradičnej remeselnej a ľudovej tvorby majstrov Pravnianskej doliny.

Pravenec 31. januára (TASR) – Vo veselom fašiangovom duchu sa uskutočnili v sobotu večer (30. 1.) v Pravenci, okres Prievidza, jubilejné 25. Zimné slávnosti folklóru. Je to podujatie, ktoré postupne prerástlo do široko spektrálneho projektu, v súčasnosti už 13. Zimných slávností Hornonitria (ZSH).

„Toto podujatie je ojedinelé na Slovensku,“ pripomenula Jana Halašková, manažérka kultúry pre folklór Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi, ktoré slávnosti organizuje s podporou jednotlivých obcí. „Prvýkrát sa slávnosti uskutočnili v roku 1999, cielene v zimných mesiacoch, keď sa na Slovensku nekonajú takmer žiadne folklórne festivaly. Osvedčilo sa. Je to skutočne jedinečná príležitosť na stretnutie členov folklórnych skupín, na výmenu skúseností, prezentovanie nového repertoáru a tiež na spoločnú fašiangovú zábavu. Výhodou je, že skupiny nie sú viazané nejakou tematikou, majú otvorené pole svojej tvorivosti, ale vystúpenia každoročne vo veľkej miere orientujú na práve prebiehajúce fašiangové obdobie,“ dodala Halašková.



Program bol pestrý a bohatý. Už úvodné vystúpenie v podaní folklórnej skupiny Lubená zo susednej obce Poluvsie naladilo na fašiangovú nôtu. Lubená totiž dlhé roky neustále čerpá z folklórnych tradícií v obci a okolí. V jej podaní nechýbali prekáračky, vtipné scénky, piesne a tance. Potom sa postupne predstavili členovia ďalších siedmich folklórnych a speváckych skupín.

Domáca spevácka skupina Vrbinka si pripravila pesničky o víne a vínom ponúkli aj hostí a divákov. Už tradične sa novým programom predstavila folklórna skupina Hájiček z Chrenovca – Brusna, pravidelný účastník zimných slávností. Tento raz mu dali názov Na priadkach. Členky folklórnej skupiny Marínka z Novák si pripravili scénku Ako sa v zime jazyky brúsia. Veľký potlesk zožala Sielnica z Lazian, ktorá prišla so scénkami na motívy televíznych večerníčkov Maťko a Kubko na salaši. Nechýbali ovečky, baran, víla, ani medveď. Zaujímavými scénkami, piesňami a tancami sa prezentovali aj folklórne skupiny Vrchárka z Čavoja, Sebedražanka zo Sebedražia a Rokôška z Nitrianskeho Rudna.

Organizátori pripravili pre účinkujúce folklórne skupiny aj novinku. Každá si mohla priniesť do súťaže, aj na ochutnanie, rôzne fašiangové dobroty, fánky, šišky, alebo iné koláče. Nechýbala domáca pálenka ba aj trnkové víno. Porota potom vyhodnotila ako najlepšie a najchutnejšie fánky pripravené skupinou Lubená z Poluvsia.

Zimné slávnosti folklóru budú pokračovať ďalším podujatiami. V budúcom týždni sa v Tužine uskutoční Deň detského folklóru, v Kľačne sa o týždeň stretnú spevácke skupiny spolkov karpatských Nemcov pod názvom Súzvuky. V Poluvsí sa uskutoční Pamätnica zakladateľa miestnej folklórnej skupiny Jozefa Strečanského a zároveň celoslovenská súťaž spevákov a neprofesionálnych interpretov ľudovej piesne. Zimné slávnosti vyvrcholia 27. februára v Porube, prezentáciou tradičnej remeselnej a ľudovej tvorby majstrov Pravnianskej doliny.