Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Žitnom ostrove existuje len jedna cyklotrasa

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vedie popri starom koryte Dunaja z Bratislavy do Komárna.

Dunajská Streda 10. augusta (TASR) - Na Žitnom ostrove existuje len jedna cyklotrasa. TASR to potvrdil predseda Občianskeho združenia (OZ) Klub turistov (KT) Rodina Dunajská Streda Zdeněk Kelemen. Podľa jeho slov jediná cyklotrasa, ktorá bola tento rok na niektorých miestach obnovená, vedie popri starom koryte Dunaja z Bratislavy do Komárna.

"Z Bratislavy do Sapu sa dostanete po asfaltovej ceste. Navrhli sme aj rôzne iné cyklotrasy, ale z toho sa nič nezrealizovalo. V okolitých štátoch je situácia iná. Napríklad v Česku sú asfaltové chodníky pre turistov so značením. V Rakúsku má cykloturistika tradíciu a situácia sa zlepšuje aj v Maďarsku," ozrejmil.

Podľa vyjadrenia predsedu združenia zavedenie cyklobusu z Dunajskej Stredy do Gabčíkova a späť pre cykloturistiku nič neznamená. "Tento cyklobus je dobrý nápad pre tých, ktorí sa chcú bicyklovať. Autobus bezpečne dopraví cyklistov z Dunajskej Stredy k starému korytu Dunaja, ale turistika je o tom, aby ľudia spoznávali rôzne kúty Slovenska," zdôraznil. Pripomenul, že pre turistov je dôležité spoznávať hrady, zámky a rôzne zaujímavosti. "To, čo sme s radosťou privítali, to je vlakové spojenie RegioJetu, ktoré nás odvezie do Bratislavy a odtiaľ môžeme pokračovať po známych turistických cestách," pokračoval.

Kelemen uviedol, že cykloturistika je na našich cestách veľmi nebezpečná. "Bezohľadnosť vodičov je stále väčšia. Cyklistov nepovažujú motoristi za účastníkov cestnej premávky. Cyklista môže ukázať smer, vodiči sú schopní mu odtrhnúť ruku. Práve preto by sme potrebovali vybudovať aj na južnom Slovensku cyklotrasy," podčiarkol.

"OZ KT Rodina vzniklo v roku 1992, keď sme sa odčlenili od bývalej Telovýchovnej jednoty Slávia Dunajská Streda. Preto niektoré naše akcie sú staršie ako vek nášho klubu," ozrejmil Kelemen. Verejné podujatia cyklistov sa usporiadali v tom čase s finančnou podporou rôznych organizácií. "Ja som zohnal peniaze a vedenie klubu sa rozhodlo o tom, ako ich treba minúť. Vtedy sme založili naše OZ. Odvtedy sa venujeme turistike, predovšetkým na dvoch kolesách," vysvetlil. Pre členov združenia organizujú výlety po Slovensku, zúčastňujú sa na rôznych celoslovenských cykloturistických akciách. "Žiaľ, počet našich členov klesol pre rôzne rodinné a pracovné problémy. V súčasnosti registrujeme 45 členov. Financie získavame z členských príspevkov, ako aj z reklamnej činnosti. Našu finančnú situáciu vylepšuje aj možnosť získavania dvoch percent z daní," vysvetlil.