Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Živnostníkov v jadrovej elektrárni v Mochovciach okradol zlodej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Krádežou vznikla poškodeným živnostníkom škoda za viac ako 6300 eur.

Mochovce 15. marca (TASR) – Levickí policajti vyšetrujú krádež, ku ktorej došlo v priebehu uplynulého víkendu na stavenisku dostavovaného bloku tretieho a štvrtého bloku elektrárne, ktorá je strážená iným režimom ako jadrové zariadenie. V dňoch medzi 11. a 14. marcom neznámy páchateľ odstránil na budove pomocných prevádzok kovovú reťaz zabezpečujúcu vstup do miestnosti.

Z objektu následne doposiaľ nezisteným spôsobom ukradol viac druhov zváracej techniky a rôzne stavebné náradie. „Okrem toho boli z troch kovových dební odstránené visiace zámky. Následne z nich bolo tiež odcudzené rôzne pracovné náradie,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová.

Ako doplnila, krádežou vznikla poškodeným živnostníkom škoda za viac ako 6300 eur. Na mieste bola vykonaná obhliadka a kriminalistický technik zaistil stopy, ktoré budú podrobené expertíze. „Vyšetrovateľ z Levíc začal trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže. V zmysle trestného zákona hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na tri až desať rokov,“ dodala Bruchterová.

Slovenské elektrárne (SE) v stanovisku, ktoré poskytla ich hovorkyňa Jana Burdová, zdôrazňujú, že dostavba tretieho a štvrtého bloku s takmer 5000 ľuďmi je chránená v režime staveniska, nie jadrového zariadenia. Na stavbe bolo zavedených niekoľko opatrení na zamedzenie vyvezenia materiálu bez príslušných povolení. Jedno z nich vyžaduje napríklad podrobnú prehliadku odchádzajúcich áut strážnou službou, uvádza sa v stanovisku.

Dodávateľ je podľa SE plne zodpovedný za starostlivosť a uskladnenie svojho náradia na stavbe a Slovenské elektrárne opakovane upozorňovali dodávateľov na nedostatočné zabezpečenie zariadení a materiálov. "Práve prebieha podrobné vyšetrovanie, avšak na základe doteraz zozbieraných faktov predpokladáme, že nedošlo k vyneseniu uvedeného materiálu zo staveniska. Pri vyšetrovaní spolupracujeme s políciou", konštatuje sa v stanovisku Slovenských elektrární.